Vijest

Sud BiH i dalje bez obavijesti o presudi Jasikovcu u Srbiji i postupanju po zamolnici

10. Januara 2024.11:53
Državni sud – ni godinu dana nakon što je Miomir Jasikovac u Srbiji osuđen na pet godina zatvora zbog saizvršilaštva u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva – nije zvanično obaviješten o presudi ni postupanju po zamolnici zbog uručenja optužnice koja ga tereti za genocid.
“Grbavci” škola u Orahovcu. Foto: MKSJ.

Optužnicu protiv Jasikovca, državljanina Srbije i nekadašnjeg komandira čete Vojne policije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog genocida u Srebrenici u julu 1995., Sud BiH je potvrdio u decembru 2022., a nekoliko dana kasnije optužnicu protiv njega podiže Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Sa Jasikovcem je ubrzo potpisan sporazum o priznanju krivnje po kojem je kasnije u beogradskom Višem sudu osuđen na pet godina zatvora zbog saizvršilaštva u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva.

“Sud Bosne i Hercegovine nije zvanično obaviješten da je optuženi Miomir Jasikovac u januaru prošle godine osuđen u Srbiji na pet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva”, naveli su iz ove institucije za Detektor.

Prema ranijim saopćenjima Tužilaštva BiH, Jasikovac je nastanjen u Novom Sadu i nedostupan je pravosuđu BiH.

Nakon potvrđivanja optužnice Tužilaštva BiH, Državni sud je krajem 2022. uputio zamolnicu za pružanje pravne pomoći zbog uručenja potvrđene optužnice. Pet mjeseci kasnije, Sud BiH upućuje urgenciju Ministarstvu pravde BiH, s obzirom na to da nije dobijena potvrda o izvršenom dostavljanju.

“Zaključno sa 9. januarom 2024., Sud nije obaviješten o postupanju po zamolnici”, navode iz Državnog suda i dodaju da zbog toga nisu stečeni uslovi za upućivanje poziva optuženom.

U presudi Višeg suda u Beogradu navodi se da je Jasikovac, s njemu podređenim pripadnicima čete Vojne policije Zvorničke brigade i drugim jedinicama VSR-a, držao prethodno zarobljene pripadnike Armije BiH i civile muškarce koje su sproveli do obližnjih lokacija, gdje su ova lica, upotrebom vatrenog oružja, lišili života nepoznati pripadnici VRS-a. Navodi se, između ostalog, da su zarobljenici ubijeni u Orahovcu i Kozluku, kao i da su vojni policajci učestvovali u strijeljanju zarobljenih Bošnjaka u Petkovcima.

Iste lokacije se navode i u optužnici Tužilaštva BiH koja Jasikovca tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i policije Republike Srpske – usmjerenog na pripadnike bošnjačkog naroda u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica – od 13. do 15. jula 1995. svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata čiji je plan bio da zatvore i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce iz srebreničke enklave, a žene, djecu i starce prisilno premjeste, i na taj ih način unište kao grupu.

Ranije istraživanje Detektora je pokazalo da je Jasikovac jedan od komandira i komandanata Vojne policije koji su, prema haškim dokumentima, nalazima vještaka i iskazima svjedoka, izbjegli procesuiranje za učešće u genocidu.

On je ujedno i jedini optuženi kojeg je Tužilaštvo tokom 2022. godine optužilo za genocid.

Emina Dizdarević Tahmiščija