Vijest

Nakon odbijenih molbi BiH, Samac postao državljanin Rusije

10. Januara 2024.15:08
Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, dodijelio je državljanstvo ove zemlje Ratku Samcu, osumnjičenom za ratne zločine počinjene 1993. godine u Ključu, prenijela je Ruska novinska agencija Tass.


Ključ. Foto: BIRN BiH

Rusija je odbila njegovo izručenje 2016. godine, a potom i odbacila molbu za preuzimanje krivičnog gonjenja koje je 2018. tražio Okružni sud Banja Luka, potvrđeno je za Detektor iz Ministarstva pravde BiH.

S druge strane, protiv njega je i na osnovu zahtjeva Kantonalnog suda u Bihaću raspisana Interpolova crvena potjernica.

Također, iz Kantonalnog suda u Bihaću su naveli da je izručenje Samca 2016. godine odbijeno na osnovu procjene prema kojoj postoji rizik od ozbiljnog pogoršanja zdravstvenog stanja, o čemu je obaviješteno Ministarstvo te bihaćki sud.

Iz ovog suda za Detektor navode kako je tokom 2022. godine Federalna uprava policije obaviještena da je potjernica protiv Samca iz 2013. godine bila predmet revizije, te da je obustavljena.

Samac je u Okružnom sudu u Banjoj Luci bio optužen s Ljubomirom Đakovićem za ubistvo bračnog para Vučkić i Mine Talić 14. maja 1993. godine, izvijestili su mediji ranije.

On je, prema ranijem pisanju BIRN-a, osumnjičen za teška kršenja ljudskih prava zbog zločina počinjenih nad civilima u Ključu za vrijeme rata.

U periodu kada je njegovo izručenje odbijeno, istraga je i dalje bila u toku.

Hikmet Karčić, istraživač genocida, za Detektor navodi kako ovo nije prvi slučaj u kojem se osumnjičeni za ratne zločine kriju u Rusiji, te da je ovo jedan od dokaza da se oni tamo mogu skrivati.

“Ovo je prvi slučaj dobijanja državljanstva, što pokazuje da Rusija ne poštuje međunarodno pravo”, kaže Karčić, dodajući kako će se u budućnosti vidjeti da li je ovo način za suočavanje s predmetima ratnih zločina.

Osumnjičeni i optuženi za ratne zločine mogu pobjeći u Rusiju i izbjeći pravdu, s obzirom da se ova zemlja svrstava na jednu stranu po pitanju ratnih zločina, navodi Karčić.

Iz Kantonalnog suda u Bihaću su za Detektor potvrdili kako protiv Samca nije podignuta optužnica.

Prošle godine su svjedoci više puta spominjali Ratka Samca u predmetu koji se vodi protiv Boška Unčanina, Marinka Miljevića i Dragana Despota, optuženih u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa za učešće u ubistvima 78 civila počinjenim 1. juna 1992. u Velagićima.

Svjedoci su iznosili svoja saznanja kako je Samac bio jedan od vojnika koji su učestvovali u ubistvima.

Nermina Kuloglija-Zolj