Vijest

Predloženo produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića

15. Januara 2024.14:20
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Državnog suda Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave, potvrđeno je za Detektor.
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navode da je istraga proširena, ali u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima.

“Na ročištu povodom prijedloga za pritvor bit će saopćeno više informacija o razlozima za proširenje istrage, kao i razlozima za produženje mjere pritvora za osumnjičene“, navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH za Detektor.

Debevec i Mehmedagić su, kako je Detektor ranije pisao, uhapšeni zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Državnog tužilaštva.

Na ročištu na kojem se raspravljalo o prijedlogu za određivanje pritvora, državna tužiteljica Bojana Jolović je kazala da je iz 2020. godine uništen određen broj spisa i naloga Suda BiH za koje je postojalo sudsko ovlaštenje za operativno-tehničke mjere. Od Suda je, kako je rekla, tražila informaciju jesu li postojali nalozi i dobila odgovor da ne raspolažu tim informacijama. Kako je navela, nedostaju tri spisa u Sudu.

Iz Suda BiH su, nakon određivanja pritvora, naveli da je određen zbog postojanja opasnosti od uništavanja dokaza ili ometanja krivičnog postupka uticajem na svjedoke.

Ured disciplinskog tužioca je nakon hapšenja Debevca podnio zahtjev za njegovu suspenziju, nakon što je Državno tužilaštvo obavijestilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće o donesenoj naredbi za provođenje istrage protiv Debevca.

Jasmin Begić