Vijest

Sekretar umjesto upisničara u Tužilaštvu Brčko distrikta zavodio dokumenta u knjigu protokola

12. Januara 2024.17:12
U nastavku disciplinskog postupka protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta, svjedoci su se prisjetili događaja kada je u knjigu protokola za dokumente oznake tajnosti, umjesto upisničara, upis izvršio sekretar.

Tužilaštvo Brčko distrikta. Foto: BIRN BiH

Mersiha Bećirović je posvjedočila kako u Tužilaštvu Brčko distrikta radi na poziciji upisničara od 2001. godine te da ima saznanja da odnos između tužene Jovanović i uposlenice Ranke Dabić ne funkcionišu najbolje.

Prisjetila se jedne situacije kada je po uposlenicu Dabić došao sin, dok se svjedokinja nalazila u kancelariji koja je u sastavu velike pisarnice.

Bećirović je potvrdila da je ona od početka 2014. pa do sredine 2020. godine kao upisničar bila ovlaštena zaprimati dokumenta sa oznakom tajnosti, kao i njena kolegica Ružica Bosankić. Pojasnila je da postoji knjiga protokola za takva dokumenta, koja su jedno vrijeme išla direktno tužiocima, a da je poslije donesena odluka da se dostavljaju glavnom tužiocu.

Osvrnula se i na kraj januara 2020. godine, kada se tužena Jovanović nakon par mjeseci bolovanja vratila na posao te kada ju je obavijestila da su za nju pristigla tri dokumenta. Bećirović je dodala da su se kod nje nalazila dva dokumenta, dok za treći nije imala saznanja gdje je.

Nakon što joj je tužena Jovanović predočila kopiju iz knjige protokola, koja se odnosi na dokumenta iz novembra 2019, svjedokinja je kazala da to nije njen potpis, nego sekretara Samira Beganovića.

Potvrdila je da se sjeća momenta kada je Jovanović po povratku s bolovanja pozvala Beganovića te mu skrenula pažnju da se ne vidi ko je taj dokument donio, gdje je odložen i zašto je tu njeno ime kada ona nije bila prisutna, kao i da je tužena insistirala od njega da izbriše njeno ime.

Na upit disciplinskog tužioca Asmira Baćevca, Bećirović je izjavila da se nikada ranije nije desilo da neko drugi osim upisničara upisuje podatke u knjigu protokola, kao i da je tokom rasprave između tužene Jovanović i uposlenice Dabić čula samo poneke riječi.

Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Brčko distrikta od 2010. godine, izjavio je kako ima i zaduženja sigurnosnog službenika, kao i da ima pristup dokumentima oznake stepena tajnosti interno. Potvrdio je, na pitanje tužene Jovanović, da je od njega zatražila da prekriži njeno ime iz knjige protokola nakon što se ona vratila s bolovanja.

“Radilo se o određenom tajnom dokumentu koji je sačinio glavni tužilac, bilo je potrebno da se evidentira da je on na neki način nastao”, izjavio je Beganović te dodao da on ima svojstva sigurnosnog službenika i ovlaštenja koja su propisana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju.

Naveo je kako je njegov subjektivni osjećaj da se upisničarka plašila tužiteljice Jovanović, zbog čega je on dokument zaveo u knjigu protokola. Iako njegova ovlaštenja dolaze do stepena tajnosti interno, pojasnio je da on može raditi posao bez da se upozna sa sadržajem dokumenta.

Kako je objasnio, njega je glavni tužilac zamolio da preda akt, ali se ne može sjetiti da li mu je on naredio i da popuni rubriku u knjizi protokola. Dodao je da on nema saznanja ko je tuženoj fizički predao dokument, kao i da mu nije poznato je li to bio pogrešan dokument.

Tužena Jovanović je na današnjoj raspravi otkazala punomoć advokatu Dušku Tomiću, nakon čega predsjedavajući Prvostepene disciplinske komisije Sanin Bogunić iz ovih okolnosti nije dozvolio prekid rasprave.

Jovanović se disciplinskom tužbom tereti za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.

Nastavak glavne rasprave je 24. januara.

Aida Trepanić