Vijest

Produžen rok za početak provjere imovinskih kartona sudija i tužilaca

11. Januara 2024.15:39
Vijeće ministara usvojilo je prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za produženje roka za uspostavu Odjela za provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija do 24. marta, a zbog kašnjenja procesa uspostave ovog odjela bilo je onemogućeno imenovanje sudija i tužilaca.
Sjednica Vijeća ministara BiH. Foto: Vijeće ministara BiH

Odjel za provedbu postupka po izvještajima, odnosno Odjel za integritet, trebao bi, prema novim izmjenama i dopunama, biti operativan do 23. marta 2024. godine, navodi se u saopćenju Vijeća ministara.

Ministar pravde Davor Bunoza je za Detektor naveo da je ovaj prijedlog došao od VSTV-a kako bi im se produžio rok jer je Odjel trebao biti oformljen 23. decembra.

“Mi smo samo produžili primjenu Zakona u odnosu na Odjel za integritet”, naveo je Bunoza, dodajući da su usvojene i tehničke odredbe.

“Sad VSTV može raditi, ali 24. marta 2024. godine mora imati oformljen Odjel za integritet”, kaže on.

VSTV je prijedlog za odgodu primjene izmjena i dopuna Zakona predložio na sjednici u decembru 2023., zbog mogućnosti blokiranja imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, o čemu je Detektor ranije pisao.

Tada je rečeno da novac za rad Odjela, koji bi provjeravao imovinu sudija i tužilaca, nije odobren, niti su popunjene pozicije zaposlenih koji trebaju raditi na provjeri, a nisu imenovani ni vanjski savjetnici. Iz Vijeća su tvrdili da bi, zbog kašnjenja imenovanja u Odjel, mogao biti ugrožen proces imenovanja i unapređenja sudija i tužilaca.

Odjel za integritet nosilaca pravosudnih funkcija formiran je sredinom 2020. godine, kao dio Vijeća, i bio je zadužen za primjenu kodeksa sudijske i tužilačke etike, provođenje planova integriteta u pravosudnim institucijama, ali i pružanje podrške disciplinskim komisijama i drugim tijelima unutar ove institucije.

Tri godine kasnije, usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, Odjel je dobio nove funkcije koje, između ostalih, podrazumijevaju prikupljanje izvještaja sudija, tužilaca i članova Vijeća, te provjeru njihove tačnosti i objavljivanje rezultata provjere izvještaja.

Nermina Kuloglija-Zolj