Vijest

Produžen pritvor osumnjičenom za terorističke aktivnosti u Siriji

15. Januara 2024.11:55
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te produžio pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe, odnosno učešće na stranim ratištima, potvrđeno je za Detektor.
Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH.

Kako su pojasnili iz Suda BiH, Ćatiću je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva, te zbog bojazni da bi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

“Osumnjičenom Adnanu Ćatiću produžen je pritvor za narednih trideset dana, odnosno do 10. februara 2024. godine, ili do nove odluke Suda”, dodali su iz Državnog suda.

Ranije je postupajući tužilac Dubravko Čampara naveo kako produženje pritvora traže nakon zahtjeva sudije za prethodno saslušanje, koji trenutno razmatra optužnicu koja je protiv Ćatića podignuta 5. januara, o čemu je Detektor pisao ranije.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Ćatić bio dio terorističke organizacije “Džabrat Al Nusra”, te da je osam godina proveo u Siriji, gdje je prošao i obuku za snajperistu.

Odbrana se na istom ročištu usprotivila prijedlogu za pritvor, te je potvrdila da Ćatić jeste bio u Siriji, ali da nema dokaza da je prošao vojnu obuku, kao niti da je učestvovao u ratnim dejstvima, te da je posljednje dvije godine boravio u Turskoj.

Ćatiću, koji je sredinom novembra 2023. uhapšen na osnovu raspisane potrage, određen je pritvor.

Enes Hodžić