Vijest

Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločine u Visokom

12. Januara 2024.17:18
U Sudu Bosne i Hercegovine je za narednu sedmicu najavljen početak suđenja optuženima za zločine počinjene u Visokom.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Optužnica tereti Zijada Kadrića, Hajrudina Halilovića, Asima Hamzića, Amira Murtića, Miralema Čengića i Samira Selimovića za zločine nad srpskim civilima počinjene od maja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić” u Visokom, a početak suđenja im je zakazan za srijedu, 17. januara.

Ranije je iz Tužilaštva saopćeno da ih optužnica tereti za mučenja, pljačkanja, fizičko i psihičko zlostavljanje civila s područja Visokog, među kojima su bili žene, djeca i osobe starije životne dobi. Prema optužnici, bili su pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH, Stanice javne bezbjednosti i Vojne policije.

Završna riječ Odbrane Milomira Đuričića, kojem se skupa s Vukadinom Spasojevićem sudi za zločine na području Višegrada, planirana je za utorak, 16. januara.

Đuričić i Spasojević se terete za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika “Uzamnice”, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Goraždu, Rogatici, Nevesinju, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Doboju, Višegradu, Orašju, Konjicu, Travniku, Skender-Vakufu, Ilijašu, Sokocu, Bosanskom Novom, Zvorniku i Kotor-Varoši.

 

Irvin Pekmez