Vijest

Krivična prijava protiv Dodika zbog proslave 9. januara

16. Januara 2024.14:22
Poslanik iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić najavio je da će Državnom tužilaštvu danas poslati krivičnu prijavu zbog proslave 9. januara – Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.
Ramiz Salkić. Foto: BIRN BiH

Krivična prijava se, kako je rečeno, podnosi protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, kao nekoga ko je rukovodio odborom, zatim članova odbora za provođenje Dana Republike Srpske i drugih neidentifikovanih osoba.

Prema Salkićevim riječima, Državno tužilaštvo duže vrijeme ignoriše činjenicu da vlasti entiteta predvođene Dodikom ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i direktno se suprotstavljaju tim odlukama obilježavajući Dan Republike Srpske.

“Milorad Dodik, kao izabrani predsjedink entiteta Republika Srpska, u saradnji s drugim neidentifikovanim licima u periodu prije 9. januara 2024. godine javno je istupao, preduzimao niz mjera i radnji, pripremao proslavu neustavnog dana i za organizaciju ove proslave koristio svoj službeni položaj”, napominje Salkić.

Dodaje da očekuje da Tužilaštvo BiH utvrdi koja su sve lica učestvovala u organizaciji Dana Republike Srpske, te podsjetio da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

“S obzirom da se protiv Milorada Dodika već vodi krivični postupak pred Sudom BiH, po optužnici Tužilaštva BiH zbog krivičnog djela neizvršavanja odluka visokog predstavnika, smatram da su se stekli uslovi da se osumnjičenom Miloradu Dodiku treba odrediti pritvor i spriječiti ga u vršenju novih krivičnih djela”, kaže Salkić.

Smatra da bi se određivanjem te mjere obezbijedio nesmetan tok krivičnog postupka.

Ustavni sud je u novembru 2015. proglasio proslavu na datum 9. januara neustavnom, jer je diskriminatorna u odnosu na nesrbe u tom entitetu, ali je Dan Republike Srpske obilježen svake godine.

    Đorđe Vujatović