Suđenje

Memić i ostali: Ponovno odgođen početak suđenja

15. Januara 2024.15:35
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu po drugi put je odgođen početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još petoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.

Senaid Memić. Foto: BIRN BiH

Na današnje ročište nije pristupio trećeoptuženi Adnan Ćenanović, za kojeg je njegov branilac Abdulah Ganija kazao da je hospitaliziran, te je njegovu medicinsku dokumentaciju predao Sudu i Tužilaštvu.

“Danas je primljen u bolnicu (…) Kako sam mogao vidjeti, stanje je dosta teško i neće se brzo oporaviti”, rekao je advokat Ganija.

S ozbirom na ovu situaciju, predsjednica Vijeća Adisa Zahiragić je otvorila pretpretresno ročište kako bi se dogovorili o dinamici suđenja, s obzirom da je advokat Ifet Feraget pisanim putem zamolio da se suđenja odvijaju ponedjeljkom u jutarnjem terminu.

Sutkinja Zahiragić je kazala da će suđenja biti u skladu s raspoloživosti sudnice i ponedjeljkom, kao i da će se zakazivati svake druge sedmice.

Tužiteljica Medina Džerahović je zatražila da se suđenja zakazuju svake sedmice, u skladu sa Smjernicama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o efikasnosti procesuiranja.

Zahiragić je pojasnila da još uvijek nije odlučeno da li ovaj predmet spada u visoku korupciju, te da još uvijek čekaju očitovanje VSTV-a.

“Ono što sam ja čitala u kriterijima, ne spada u visoku korupciju”, dodala je sutkinja.

Optužnica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja tereti bivšeg načelnika Općine Ilidža Memića, Ljiljanu Eterović, stručnu savjetnicu za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Ćenanovića i Azru Mulaosmanović, stručne saradnike za poslove urbanizma, te građevinske općinske inspektore Amira Arnautovića i Sanju Čizmedžić.

Memiću i ostalima na teret je stavljeno da su od 2015. do 2017. godine, suprotno Regulacionom planu i propisima, omogućili investitoru stambeno-poslovnog objekta “Panamera” izgradnju sedam spratova iako su prvobitno bila odobrena četiri.

Prema optužnici, Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su, u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje, postupali po uputama Memića te sačinjavali nezakonite dozvole, koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

U optužnici se navodi da je slično povećavanje broja spratova bilo i sa investitorom “Malak Group”, koji su gradili hotel, a o čemu je Detektor ranije izvještavao.

Optuženima je na teret stavljeno da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro “Brajlović“ na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

Novi početak suđenja zakazan je za 19. februar.

Emina Dizdarević Tahmiščija