Suđenje

Privremeno razdvojen postupak Dodika i Lukića

17. Januara 2024.15:06
Početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i nekadašnjem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću, optuženima zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, ponovo je odgođen, a donesena je odluka o razdvajanju postupka nakon što Lukić nije pristupio ročištu zbog liječenja.
Milorad Dodik ispred zgrade Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Prije ročišta, Lukićeva Odbrana podnijela je zahtjev za novu odgodu jer je optuženi hospitaliziran dan ranije, no sudija Strika je taj zahtjev odbio, uz pojašnjenje da je početak suđenja već odgađan tri puta. Zbog toga je predložio da postupak u odnosu na Lukića bude razdvojen.

Državno tužilaštvo se složilo sa ovim prijedlogom, dok su se Odbrane usprotivile uz pojašnjenje da nisu stečeni zakonski uslovi za razdvajanje postupka.

Dodikov branilac Goran Bubić dodao je i kako smatra da bi razdvajanje postupka bila potvrda njihove tvrdnje da je cilj cijelog postupka eliminisanje njegovog branjenika iz političkog života BiH, dok je Lukićev branilac Slavko Jandrić pojasnio kako se protive razdvajanju jer još nije poznat zdravstveni status optuženog.

Na odgovor sudije Strike da bi trebali biti objektivniji u definiranju zdravstvenog stanja, kada je to razlog zbog kojeg traže odgađanje, Jandrić je kazao da su dostavili medicinsku dokumentaciju i kako ni Odbrana ni Sud nisu medicinske struke te ne mogu tumačiti takvu dokumentaciju.

Unatoč protivljenju Odbrana, sudija Strika odlučio je da postupak u odnosu na Lukića bude privremeno razdvojen, a kasnije bi se mogli spojiti, ukoliko zdravstveno stanje optuženog bude bolje.

Nakon takve odluke, branilac Bubić uložio je zahtjeve za izuzeće sudije Strike, zbog nepristrasnosti, ali i još sedam sudija Suda BiH koji su učestvovali u radu na ovom predmetu.

Naveo je da izuzeće sudija Zorana Božića, Vesne Jasenković i Šabana Maksumića traže zbog neosnovanog odbacivanja zahtjeva za premještanje suđenja u Banju Luku. Za sudije Darka Samardžića, Hilmu Vučinića i Redžiba Begića zatražili su izuzeće jer smatraju da su, kao članovi Apelacionog vijeća, bili pristrasni u donošenju odluka po žalbenim zahtjevima Odbrane.

Posebno je zatraženo i izuzeće sutkinje Minke Kreho za koju su naveli da je imala potpuno pristrasan stav prilikom izvještavanja u vezi sa zahtjevom za izuzeće Jasmine Ćosić Dedović, kao sutkinje za prethodni postupak.

Nakon kraće rasprave sa Odbranama i pojašnjenja sudije Strike da je postupak u odnosu na Lukića razdvojen, ali da on može bilo kada prisustvovati suđenju, ukoliko mu to dozvoli zdravstveno stanje, Sudu se obratio i optuženi Dodik.

“Poštovani sudija, ja sam jedini čovjek koji je izveden da mu se sudi, jer je poštovao ustav [RS-a]”, kazao je Dodik.

On je dodao da je taj ustav usaglašen sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. Dodik kaže da nigdje ne piše da taj ustav mora biti usaglašen s visokim predstavnikom. Pojasnio je da je zakon, zbog kojeg mu se sudi, morao donijeti ukazom, inače bi mu prijetila zatvorska kazna zbog neizvršavanja dužnosti, te smatra da Tužilaštvo ovaj proces vodi iz političkih razloga.

“Ovo je silovanje prava, inkvizicija”, dodao je Dodik, uz brojna pojašnjenja da se Tužilaštvo zbog ovog postupka delegitimisalo, da ovaj proces dovodi u pitanje pravosuđe i da su tužioci, “kao pravnici, ništarije”.

Zaključio je kako je suština da je ovo politički proces i pozvao Sud da ne bude upleten u njega, te najavio da će “iskoristiti ovu scenu”, a nakon njegovog izlaganja u sudnici se čuo aplauz, zbog čega je sudija Strika upozorio prisutne.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Novi termin za početak suđenja zakazan je za 30. januar, do kada bi trebalo biti odlučeno i o zahtjevima Odbrane za izuzeće sudija.

Enes Hodžić