Vijest

Naredbe za raspisivanjem potjernica za osuđenim zbog zločina u Zecovima

30. Januara 2024.10:42
Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, koji su nepravosnažno osuđeni na 40 godina zatvora za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora, saznaje Detektor.

This post is also available in: English

Zecovi. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog suda su potvrdili da su Interpolu za sva tri optužena dostavili naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice.

Procedura za raspivanje potjernice je pokrenuta jer njih trojica nisu pronađena na adresama stanovanja, nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude.

Dušan Milunić, Zorić i Stojnić su sa Zoranom Milunićem i Ljubišom Četićem prvostepenom presudom od 22. decembra prošle godine osuđeni na ukupno 59 godina zatvora za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi, dok su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi.

Prema presudi, u okviru širokog i sistematskog napada vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, u Zecovima je ubijeno 69 civila, dok 32 tijela još nisu pronađena.

Milunić je, u svojstvu komandira Rasavačke čete, proglašen krivim za prisilno preseljenje. Stojnić je proglašen krivim da je u toku akcije ubio jednog civila, a Zoran Milunić da je s drugima učestvovao u lišavanju života tri civila. Četić je osuđen po optužbi da je udarcima nanio teške duševne i fizičke patnje jednom civilu. Zorić je, prema presudi, s drugima došao do kuće u kojoj su bili žene i djeca, na koje su zapucali i usmrtili sve osim, tada petnaestogodišnja Zijada Bačića, koji se sakrio na konjska kola i preživio.

Aida Trepanić


This post is also available in: English