Vijest

Saradnja za pravni okvir cyber sigurnosti u BiH

29. Januara 2024.16:33
Pravni okvir cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini i dalje nije dovoljno razvijen i potrebne su mu hitne promjene, a jedan od prvih koraka je edukacija i razmjena informacija s predstavnicima pravosuđa u našoj zemlji, rečeno je tokom obuke Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (CEST FBiH) i Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC).
Obuka CEST-a i CSEC-a o pravnom okviru u oblasti cyber sigurnosti u BiH. Foto: BIRN BiH

Ova dva centra zajednički su organizirali obuku kojom su željeli ukazati na trenutno stanje pravnih okvira za cyber sigurnost u našoj zemlji i identificirati oblasti koje nisu dovoljno razvijene.

Arben Murtezić, direktor CEST-a, pojasnio je kako je BiH potreban hitan ali i ozbiljan odgovor na probleme u cyber sigurnosti s kojima se suočava, te da multidisciplinarni pristup u ovom problemu ne smije biti samo fraza koju svi koriste.

“Što se tiče pravnog okvira u BiH te često postavljenog pitanja šta nam to nedostaje, mogu reći da se to u ovom trenutku svodi samo na ono što zovu ‘stručno nagađanje’. Za konkretan i relevantan odgovor potrebna nam je šira i dubinska analiza, što je ozbiljan posao”, kaže Murtezić.

Ovakvim obukama će, smatra, svim učesnicima u procesu kreiranja pravnog okvira biti predstavljeno koliki je zapravo uticaj zakonodavstva o cyber sigurnosti na društvo i državnu sigurnost, te ukazano na važnost i prednost dobro uspostavljenog pravnog okvira koji bi BiH morala uskladiti s onim u Evropskoj uniji.

U ovom poslu priključili su im se i članovi CSEC-a s kojima je potpisan i memorandum o saradnji. Na taj način se nadaju dugoročnijoj saradnji sa stručnjacima za cyber sigurnost, kako bi u ovoj oblasti bio postavljen adekvatan zakonodavni i strateški temelj u BiH.

Voditelj CSEC-a Predrag Puharić pojašnjava da je ovakva saradnja prirodna i neophodna kako bi sfera cyber sigurnosti, njeni akteri i njihove obaveze bili regulirani prema određenim standardima.

“Oni znaju koliko je važna cyber sigurnost za sveukupno stanje sigurnosti jednog društva i znaju na koje probleme nailaze u svom radu, tako da nam oni mogu dati najbolje savjete i ulazne podatke kako bismo zajedno došli do najboljih prijedloga za zakonska rješenja”, navodi Puharić

Ovakva edukacija, dodaje Puharić, jedna je od prvih i želja im je da u narednom periodu budu još proaktivniji, kako bi došli do prijedloga zakonskih rješenja, čime bi ove aktivnosti bile pokrenute u potpunosti.

Takav stav navodi i Murtezić, koji kaže da su edukacije samo jedan od koraka u pravcu kreiranja adekvatnih zakonskih i strateških rješenja, čime bi konačno svaki dio društva u našoj zemlji bio uključen u zaštitu od cyber prijetnji.

“Državne institucije i agencije za provođenje zakona se moraju prilagoditi situaciji da se neka ključna znanja i tehnologije nalaze izvan tog sistema, od multinacionalnih kompanija do manjih firmi, nevladinog sektora, pa i pojedinaca”, zaključuje Murtezić.

Enes Hodžić