Vijest

Novaliću, Solaku i Hodžiću potvrđeno 15 godina zatvora za zloupotrebe pri nabavci respiratora

27. Januara 2024.12:56
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.
Fadil Novalić i Fahrudin Solak. Foto: BIRN BiH

Istom odukom bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su saopštili da je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda iz aprila prošle godine kojom je Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivima za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga, a Novalić i za primanje nagrade.

Tužilaštvo BiH je na žalbenoj sjednici održanoj početkom novembra 2023. od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo veće kazne, dok su Odbrane zatražile ukidanje presude u osuđujućem dijelu, oglašavanje Suda nenadležnim ili otvaranje pretresa.

Međutim, Apelaciono vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu na koju nije dozvoljena žalba.

Haris Rovčanin