Vijest

Ponovo odgođen disciplinski postupak sudiji iz Velike Kladuše

29. Januara 2024.13:24
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku da se odgodi pripremno ročište koje je bilo zakazano u predmetu protiv Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši, koji je dostavio novi zahtjev za izuzeće.
Općinski sud u Velikoj Kladuši. Foto: BIRN BiH

Šarić se nije pojavio na ročištu, a Draženko Lugonja, predsjedavajući Prvostepene disciplinske komisije, naveo da su od tuženog dobili podnesak u petak, 26. januara, kojim traži izuzeće Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a.

“On je naveo razloge u zahtjevu za izuzeće. Odluka o zahtjevu za izuzeće se donosi na sjednici VSTV-a. Do donošenja ove odluke odgađamo ročište“, rekao je Lugonja.

Šarić je na prethodnom ročištu tražio izuzeće svih članova Prvostepene disciplinske komisije – Draženka Lugonje, Sanina Bogunića i Sanele Gorušanović-Butigan, kao i disciplinske tužiteljice Emire Zulčić.

On je tada predložio da se postupak iz sigurnosnih razloga vodi online, te zatražio da mu se dostavi odluka na podnesak iz novembra 2023. godine. Ured disciplinskog tužioca zbog Šarićevog zahtjeva nije pročitao disciplinsku tužbu, zbog čega nije poznato za šta se on disciplinski tereti.

Disciplinska tužba nije pročitana ni na ovom ročištu.

Jasmin Begić