Vijesti


Krivična prijava protiv Dodika zbog proslave 9. januara 6. Februara 2024. Vijest Nakon što je to i najavio, poslanik iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić podnio je protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, zbog proslave 9. januara krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, iz kojeg navode da su zaprimili više prijava.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Foči 6. Februara 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine, saznaje Detektor.
Počelo suđenje Miloradu Dodiku 5. Februara 2024. Vijest Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi, počelo je suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.
Krstić ponovo zatražio prijevremeno puštanje na slobodu 5. Februara 2024. Vijest Bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, ponovo je zatražio od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) prijevremeno puštanje na slobodu nakon što je ranije Mehanizam u više navrata to odbio.
Sud BiH decembar 2023. Naredne sedmice ponovni početak suđenja Zulfikaru Ališpagi
 2. Februara 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine bi u utorak, 6. februara, trebalo ponovo početi suđenje Zulfikaru Ališpagi, optuženom za zločine u Trusini kod Konjica.
Osumnjičeni za premlaćivanje povratnika u Višegradu pušten na slobodu 2. Februara 2024. Vijest Osumnjičeni za nanošenje teških tjelesnih povreda Bahrudinu Guši, povratniku u Višegrad, nakon kriminalističke obrade pušten je na slobodu, potvrđeno je iz Policijske uprave Foča za Detektor.
Odbijeno prijevremeno puštanje na slobodu trojice haških osuđenika 2. Februara 2024. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu odbio je zahtjeve za prijevremeno puštanje na slobodu haških osuđenika Brune Stojića, Stojana Župljanina i Radivoja Miletića.
Hasan Dupovac sa braniocem Erminom Gačanovićem Tužilaštvo traži maksimalne kazne za Dupovca i Ramić – Odbrana oslobađanje 2. Februara 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je maksimalne kazne za Hasana Dupovca i Alisu Ramić zbog prikrivanja dokaza u istrazi o stradanju Dženana Memića 2016. godine, dok su Odbrane zatražile oslobađanje.
Delimustafić i ostali: Suđenje odgođeno zbog zahtjeva za izuzeće tužioca 2. Februara 2024. Suđenje Zbog zahtjeva optuženog Edina Arnautovića za izuzeće tužioca, u Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo je odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za organizovani kriminal, nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela.
Premlaćivanje povratnika u Višegradu okvalifikovano kao teška tjelesna povreda 1. Februara 2024. Vijest Bahrudin Gušo, povratnik u Višegrad, teško je pretučen u večernjim satima 30. januara u ovome gradu i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a pripadnici Policijske stanice u Višegradu identifikovali su počinioca, potvrđeno je za Detektor.