Vijest

Premlaćivanje povratnika u Višegradu okvalifikovano kao teška tjelesna povreda

1. Februara 2024.16:16
Bahrudin Gušo, povratnik u Višegrad, teško je pretučen u večernjim satima 30. januara u ovome gradu i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a pripadnici Policijske stanice u Višegradu identifikovali su počinioca, potvrđeno je za Detektor.
Tragovi krvi na mjestu gdje je pretučen Bahrudin Gušo. Foto: Bakira Hasečić

Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije, na svom Facebook profilu je napisao da je pretučen Bahrudin Gušo, povratnik u Višegrad.

“Razgovarao sam s Bahrudinom i ponudio svaku vrstu pomoći u zaštiti njegovih prava. Prema informacijama, nanesene su teže tjelesne povrede. Ohrabrujuće je da je počinilac identifikovan i ovom prilikom pozivam na brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija“, navodi se u objavi Dizdara.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata“, kaže da je Bahrudin Gušo zvani Bato povratnik koji je u ratu izgubio dva brata. Prema njenom mišljenju, riječ je o opstrukciji povratka u Višegrad.

“Ovo je nastavljena praksa. Ovo je jedan projekat koji pod hitno treba zaustaviti – kako naši predstavnici vlasti tako i međunarodna zajednica – jer nama nije dovoljno da kažu da mora prestati nasilje nad povratnicima… Mnoge stvari su se tamo dešavale koje povratnici, zbog straha i njihovog opstanka, ne smiju reći javno“, kaže Hasečić.

Za Detektor je potvrđeno da su iz Doma zdravlja Višegrad obavijestili Policijsku stanicu u ovome gradu da je u njihove prostorije pristupilo lice G.B. s povredama koje je, po njegovoj prijavi, zadobio 30. januara u večernjim satima ispred salona u mjestu Bikavac, od strane njemu nepoznate osobe.

Policijski službenici Policijske stanice Višegrad identifikovali su osobu koja se sumnjiči da je nanijela teške povrede G.B., navodi se u saopštenju nadležne Policijske uprave Foča.

Kako se navodi, obavijestili su dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koji je događaj okvalifikovao kao “teške tjelesne povrede“ te ovlastio policiju da preduzmu sve mjere i radnje s ciljem dokumentovanja i dokazivanja navedenog krivičnog djela.

“Policijski službenici su 31. januara 2024. godine identifikovali i pronašli lice M.S. iz Višegrada nad kojim je u službenim prostorijama Policijske stanice Višegrad izvršena kriminalistička obrada“, navodi se u saopštenju i dodaje da je daljnji rad u toku.

U Okružom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo kažu da još nemaju izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Detektor je pisao kako su neprocesuirani napadi na povratnike jedan od razloga zbog kojih prošle godine naša zemlja nije položila ispit ljudskih prava i sloboda. Građanske slobode nisko su ocijenjene u prošlogodišnjem izvještaju CIVICUS Monitora “People Power Under Attack 2023”. U tom izvještaju se navodi da vlasti u BiH često ometaju ljudska prava.

Fadil i Ajša Memišević su 24. marta 2023. godine pretučeni i opljačkani u svjoj kući u Višegradu. Osumnjičeni koji je uhapšen, pušten je usljed nedostatka dokaza.

Fizički napad u junu prošle godine na snimatelja i muzičara, devetnaestogodišnjeg Osmana Mehanovića iz Bratunca, koji je teško pretučen – uz uvrede i prijetnje na osnovu etničke pripadnosti – također do danas nema sudski epilog.

Za napad na maloljetnika u Osmacima podignuta je optužnica pet mjeseci nakon počinjena djela.

Istraživanje Detektora, na osnovu prvostepenih i drugostepenih presuda u posljednjih deset godina za djela povezana s mržnjom, otkrilo je neujednačeno procesuiranje i evidentiranje ovih zločina za koje se najčešće izriču uslovne kazne.

Jasmin Begić