Vijest

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Foči

6. Februara 2024.10:09
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine, saznaje Detektor.

This post is also available in: English

Borislav Pjano (desno) i advokati Anja Loga i Milenko Vojo Radović. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog suda su naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom je odbijena, kao neosnovana, žalba Tužilaštva BiH, te potvrđena oslobađajuća presuda.

Novović i Pjano su u julu prošle godine prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Oslobođeni su da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Tužilaštvo je u novembru prošle godine zatražilo ukidanje presude i održavanje novog pretresa zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana predložila da se odbaci žalba i potvrdi prvostepena presuda.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English