Vijesti


Pročitana optužnica na suđenju Milošu Lukiću 13. Februara 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane, počelo je suđenje Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske koji je optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.
Predloženo produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića 13. Februara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, potvrđeno je za Detektor.
U Švedskoj uhapšen optuženi za zločine u Bosanskom Brodu 13. Februara 2024. Vijest Dedo Odobašić, kojeg optužnica dobojskog Okružnog javnog tužilaštva tereti za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Brodu, uhapšen je po Interpolovoj potjernici u Švedskoj, nakon što se u više navrata nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.
Delimustafić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska pravnog zastupnika 13. Februara 2024. Suđenje Zbog nedolaska zastupnika pravnog lica “Cenex d.o.o. Istočno Sarajevo“, u Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo je odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za organizovani kriminal, nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela.
Adnan Ćatić negirao učešće na sirijskom ratištu 13. Februara 2024. Suđenje Adnan Ćatić izjasnio se da nije kriv po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja ga tereti za organizovanje terorističke grupe i učešće na stranom ratištu.
Ratka Mladića će u Haagu pregledati doktori iz Banje Luke 12. Februara 2024. Vijest Tim doktora Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka će otputovati u Haag kako bi pregledali nedavno operisanog Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.
Valentin Ćorić odslužio zatvorsku kaznu 12. Februara 2024. Vijest Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutrašnjih poslova takozvane Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uslovnoj slobodi, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Iduće sedmice počinje suđenje Milošu Lukiću 9. Februara 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazan početak suđenja Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.
Komisija za utvrđivanje sukoba interesa odbija provesti postupak u slučaju Milana Tegeltije 9. Februara 2024. Vijest Transparency International u BiH podnio je novu žalbu Komisiji za žalbe jer Komisija za utvrđivanje sukoba interesa odbija provesti postupak utvrđivanja sukoba interesa Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika Republike Srpske te bivšeg predsjednika Fudbalskog kluba “Borac“ iz Banjaluke.
Počelo obnovljeno suđenje Mirsadu Kukiću 9. Februara 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Kantona Sarajevo i Odbrane, počelo je obnovljeno suđenje Mirsadu Kukiću, optuženom za zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.