Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine na području Zvornika 9. Februara 2024. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv četvorice bivših dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, koji se terete da su krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo.
U VSTV-u još nisu spremni za primjenu izmijenjenog zakona 8. Februara 2024. Vijest Aktuelne konkursne procedure za imenovanje više od 100 nosilaca pravosudnih funkcija dovedene su u pitanje zato što još nije formiran Odjel za provođenje postupka po izvještajima, bez čije provjere niko od sudija, tužilaca ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ne može preuzeti funkciju, rečeno je na sjednici Vijeća.
Potvrđena optužnica za zločine u Karakaju kod Zvornika 8. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja 11 osoba tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika u proljeće 1992. godine.
Borba protiv govora mržnje kao aktivni proces, obaveza i odgovornost društva 7. Februara 2024. Vijest Mladi u Bosni i Hercegovini ne razmišljaju o posljedicama sveprisutnog govora mržnje na njih ili druge osobe, pokazuje analiza o uticaju govora mržnje na mentalno zdravlje u Bosni Hercegovini.
Mihajlović: Novac pronađen u drugom predmetu 7. Februara 2024. Suđenje Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je govorila o novcu koji je nedostajao u jednom, a čiji je dio pronađen u drugom predmetu.
Pudar: Bivšem direktoru BHANSA-e nepoznati predočeni nalog i račun 7. Februara 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), bivši direktor ove institucije izjavio je da mu nije poznat predočeni nalog za putovanje na njegovo ime iz 2014., kao ni račun firme “Mrkulić“ za navodni smještaj.
Kordić Jure i ostali: Potvrđeno 16 godina zatvora za zločine u Mostaru 7. Februara 2024. Vijest Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Mostara 1993., dok su šestorica oslobođena krivnje.
Supruga Radovana Karadžića uložila žalbu zbog odluke o listi sankcija 7. Februara 2024. Vijest Supruga bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, žalila se sudu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jer je 42 mjeseca čekala na odluku kojom je odbijen njen zahtjev da je skinu s liste sankcija.
Potvrđena optužnica za zločine u Odžaku 7. Februara 2024. Vijest Kantonalni sud u Odžaku potvrdio je optužnicu protiv Zdenka Mikulića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen tokom 1992. godine u ovom gradu.
Potvrđena optužnica zbog rušenja jarbola na spomeniku u Varešu 6. Februara 2024. Vijest Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu protiv Semira Čizme i Adisa Jezeraka, koji se terete da su u septembru 2021. srušili jarbol na spomeniku poginulim braniteljima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Varešu.