Vijest

Krstić ponovo zatražio prijevremeno puštanje na slobodu

5. Februara 2024.11:41
Bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, ponovo je zatražio od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) prijevremeno puštanje na slobodu nakon što je ranije Mehanizam u više navrata to odbio.

This post is also available in: English

Radislav Krstić u sudnici u oktobru 2000. godine. Foto: EPA PHOTO/REUTERS/POOL/Fred Ernst

U zahtjevu koji su uložili njegovi advokati Tomislav Višnjić i Vladimir Petrović navodi se, između ostalog, da je Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, već odslužio dvije trećine kazne, kao i da prihvata i uvažava težinu zločina za koje je osuđen, zbog kojih je izrazio izvinjenje žrtvama.

Krstić, prema zahtjevu, namjerava da podnese sveobuhvatnu izjavu prihvatanja odgovornosti i kajanja nakon što su prikupljene informacije “od svih drugih izvora u skladu sa Uputom o praksi”.

“Predsjednica je utvrdila da je Krstić održao veze sa svojom porodicom i imao bi stambeno i finansijsko zbrinjavanje ako bi bio pušten, te bi bio obavezan na održavanje izuzetno niskog profila u Srbiji, i da je to zaslužilo pozitivnu težinu kod razmatranja njegove rehabilitacije”, navodi se, uz napomenu da se ti planovi nisu promijenili.

Odbrana je u zahtjevu, između ostalog, ukazala da je Krstiću skoro 76 godina, da je lošijeg zdravlja, te je zatražila procjenu njegovog mentalnog stanja – ponašanja i rehabilitacije, kako bi predsjednica Mehanizma razumjela njegovu potrebu za prijevremeno puštanje na slobodu.

Advokati su također podsjetili da je Krstić 2010. godine, služeći kaznu u Velikoj Britaniji, bio napadnut, a ostatak kazne je služio u zatvoru u Poljskoj.

“Krstić tvrdi da povrede i trauma koje je pretrpio prilikom napada dok je bio u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu, trebaju biti uzeti u obzir prilikom razmatranja njegovog prijevremenog puštanje na slobodu u ovoj fazi. Ovo je bila daleko veća kazna od one koja je bila predviđena kada je izreklo Žalbeno vijeće”, navodi se u zahtjevu.

Tužilaštvo se u svom podnesku Mehanizmu usprotivilo puštanju na prijevremenu slobodu, navodeći da Krstić ponovo podnosi zahtjev bez daljeg obrazloženja. Dodaju, između ostalog, da je zahtjev “lišen argumenata i podnesen bez ikakve dokazne potpore”.

Navelo je Tužilaštvo za njegovu izjavu o prihvatanju odgovornosti i pokajanja da je on već zaprimio informacije od drugih izvora i izjasnio se prilikom razmatranja prošlog zahtjeva, te da je sada imao više od godinu dana “da se bavi kritičkom refleksijom”.

Krstić je u Haškom tribunalu 2004. osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Krajem te godine je upućen na izdržavanje kazne u Englesku, ali je tamo bio napadnut u zatvoru, nakon čega je vraćen u Haag, a potom upućen u Poljsku da odsluži ostatak kazne.

Detektor je ranije pisao kako je Krstiću u više navrata odbijen zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

On se od jeseni prošle godine nalazi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda u Haagu, nakon što je prebačen iz zatvora u Poljskoj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English