Vijest

Naredne sedmice ponovni početak suđenja Zulfikaru Ališpagi


2. Februara 2024.16:25
U Sudu Bosne i Hercegovine bi u utorak, 6. februara, trebalo ponovo početi suđenje Zulfikaru Ališpagi, optuženom za zločine u Trusini kod Konjica.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), tereti se da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage razdvojen je zbog zdravstvenog stanja 2014. u odnosu na ostale optužene u predmetu koji je pravosnažno okončan 2017. godine. 

Dan kasnije, u srijedu 7. februara, planiran je početak suđenja Zijadu Kadriću, Hajrudinu Haliloviću, Asimu Hamziću, Amiru Murtiću, Miralemu Čengiću i Samiru Selimoviću, optuženima za zločine nad srpskim civilima počinjenim od maja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru, koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić” u Visokom.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH i Stanice javne bezbjednosti.

U ponedjeljak, 5. feburara, bit će saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, optuženima za zločine na području Bijeljine u septembru 1992. godine.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Emina Dizdarević Tahmiščija