Vijesti


Predloženo produženje pritvora optuženom za ratovanje u Siriji 18. Jula 2019. Članak Državno tužilaštvo predložilo je da se produži mjera pritvora Ibri Ćufuroviću, optuženom za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.
Čaušević samo “odmogao“ firmi “Eko-san” 18. Jula 2019. Članak Prvi svjedok Odbrane Anesa Sadikovića je na suđenju Kemalu Čauševiću izjavio da firma “Eko-san” nije imala nikakve povlastice pri uvozu tekstila i da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) neosnovano podizala osnovice na fakturama.
VSTV: Istražna komisija Parlamenta predstavlja pritisak 18. Jula 2019. Članak Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojili su četiri zaključka kojima osuđuju formiranje istražne komisije u Parlamentu BiH, što smatraju miješanjem u rad pravosuđa.
Ranki Tomić tri godine zatvora za ratni zločin 16. Jula 2019. Članak Apelacioni sud u Beogradu je kaznu izrečenu Ranki Tomić, bivšoj pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), smanjio sa pet na tri godine zatvora za ubistvo počinjeno 1992. kod Bosanske Krupe.
Kordić i ostali: Odbrana dokazuje legalno porijeklo novca 15. Jula 2019. Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, svjedok Odbrane potvrdio je da je optuženi Boris Kordić kupio automobil od njega.
U petak presuda o odgovornosti Holandije za ubistva Srebreničana 15. Jula 2019. Članak Vrhovni sud u Holandiji izreći će pravosnažnu presudu po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995.
Određen jednomjesečni pritvor Eminu Selimiću 15. Jula 2019. Članak Okružni sud u Istočnom Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Eminu Selimiću iz Sarajeva, koji je uhapšen zbog posjedovanja više od 40 kilograma droge, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Razgovori Ramiza Karavdića sa svjedokom 15. Jula 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo presretnute razgovore koje su vodili optuženi Ramiz Karavdić i Sead Keserović, svjedok koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja.
Podignuta optužnica protiv Ibre Ćufurovića zbog terorizma 15. Jula 2019. Članak Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Ibre Ćufurovića, za organizovanje terorističke grupe i ratovanje na području Sirije, podiglo nakon što je on u aprilu ove godine deportovan iz te zemlje.
Ukinuta presuda za zločine u “Silosu” 15. Jula 2019. Članak Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvažilo je žalbe Tužilaštva BiH, Odbrane Mustafe Đelilovića i Odbrane Halida Čovića na prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u općini Hadžići, te je naložilo novo suđenje.