Vijesti


Odbijena apelacija Željka Ilića, osuđenog za zločine u Bileći 30. Jula 2019. Članak Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Željka Ilića, osuđenog na pet godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bileći.
Javna opomena tužiocu zbog neprimjerenih komentara na presudu Oriću 30. Jula 2019. Članak Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je prvostepenu odluku po kojoj je tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslavu Janjiću izrečena javna opomena zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Janjićev advokat Miodrag Stojanović.
Karadžić se žali na odluku o videopozivima 29. Jula 2019. Članak Odbrana Radovana Karadžića se žalila na odluku Ureda registrara Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) kojom je zbog sigurnosnog rizika ukinut pilot-projekat prema kojem su haški pritvorenici trebali upućivati i primati videopozive.
Potvrđena presuda za zločine počinjene u Vitezu 26. Jula 2019. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal i Hazim Patković osuđeni na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima zatočenim 1993. u Kruščici kod Viteza.
Ustupljen prostor za Spomen-sobu ubijenoj djeci Sarajeva 26. Jula 2019. Članak Sarajevska Općina Centar je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.–1995.
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za zločine u Goraždu 26. Jula 2019. Članak U četvrtak, 1. augusta, pred Sudom BiH zakazano je iznošenje završne riječi Ibre Merkeza, optuženog za zločine počinjene na području Goražda, i njegove Odbrane.
Ćufurović se izjasnio da nije kriv za ratovanje u Siriji 26. Jula 2019. Članak Ibro Ćufurović izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za organizovanje terorističke grupe zbog ratovanja u Siriji na strani tzv.
Zulfikar Ališpago zadržan u Kantonalnom tužilaštvu 25. Jula 2019. Članak Zulfikar Ališpago, protiv kojeg se vodi postupak zbog ratnih zločina počinjenih u aprilu 1993. u selu Trusina kod Konjica, predat je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da je napao policijske službenike na području Hadžića.
Ukinut pilot-projekat videokomunikacije haških pritvorenika 25. Jula 2019. Članak Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da – zbog sigurnosnog rizika – ukine pilot-projekat prema kojem su haški pritvorenici trebali upućivati i primati videopozive.
Preminuo optuženi Ivica Marković 25. Jula 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine je postupak protiv Ivice Markovića, optuženog za ratni zločin počinjen na području Stoca, obustavio zbog njegove smrti, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).