Članak

Predloženo produženje pritvora optuženom za ratovanje u Siriji

18. Jula 2019.13:30
Državno tužilaštvo predložilo je da se produži mjera pritvora Ibri Ćufuroviću, optuženom za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je predložio da se produži pritvor optuženom, u kojem se nalazi od 20. aprila ove godine, kazavši da je Tužilaštvo dalo detaljne razloge u pisanom prijedlogu.

“Optuženi je iskazao spremnost da bude nedostupan organima gonjenja. Bio je pet godina nedostupan”, rekao je Hasanspahić, dodavši da je za Ćufurevićem bila raspisana međunarodna potjernica tri godine, a da je on priveden pred pravosudne organe BiH u aprilu ove godine.

Odbrana smatra kako je prijedlog Tužilaštva neosnovan, te zatražila da se pritvorska mjera zamijeni mjerama zabrane i to napuštanja mjesta boravišta, te oduzimanjem putnih isprava, koje su već oduzete, i zabranom izdavanja novih.

Advokat Senad Dupovac je naglasio da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, dodavši da to što je Ćufurović boravio u Siriji nije dovoljan argument za postojanje te opasnosti.

Dupovac je naveo kako i ključni svjedok Tužilaštva sam ukazuje na to da je optuženi imao želju da se što prije vrati u BiH.

“Ćufurović je 19 mjeseci proveo u logoru, uhvaćen je prilikom bjekstva”, kazao je Dupovac, dodavši da Islamska država više i ne postoji, te da optuženi ne bi faktički imao gdje pobjeći.

Dupovac je zatražio i kratko vrijeme nakon ročišta za razgovor sa svojim klijentom, kako bi mu objasnio sve pravne mogućnosti, pa i pitanje nagodbe.

“Bio sam odsutan pet godina, to je tačno, ali nisam bio u bjekstvu. Nisam bježao ni od koga. Znao sam da postoji potjernica i imao sam namjeru da se vratim, ali bio sam spriječen u toj namjeri”, rekao je optuženi Ćufurović.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu Odbrane za određivanje mjera zabrane.

Ćufurović se tereti da je 21. aprila 2014. godine napustio BiH te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio Islamskoj državi.

“Optuženi je sve do 20. aprila 2019., skoro pet godina, boravio na navedenom području, gdje je, zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime ‘Abu Kasim Albosni’, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u jedinici ‘Bejt Komandos’, koja je kasnije promijenila ime u ‘El Aksa’”, stoji u optužnici.

Sud će o ovim prijedlozima naknadno donijeti odluku.

Lamija Grebo