Vijesti


Suprotni stavovi oko neusvajanja Strategije za ratne zločine 24. Jula 2019. Članak Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu ni na svojoj zadnjoj sjednici nije razmatralo Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja predviđa da se ova djela procesuiraju do 2023. godine, što je kod predstavnika udruženja izazvalo oprečne stavove.
Potvrđena optužnica za nezakonitu dodjelu boračkih dodataka 24. Jula 2019. Članak Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Veseljka Savića i Mirjane Jarić-Blagojević, bivših šefova u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske u Bijeljini, koji se terete da su omogućili dodjelu 105 boračkih dodataka za osobe koje nisu ostvarile to pravo.
U RS-u će se izučavati istorija iz ratnog perioda kao u udžbenicima u Srbiji 23. Jula 2019. Članak Republika Srpska (RS) je spremna da uvede nove udžbenike istorije za učenike srednjih škola u kojima će biti uključene i lekcije o ratu u Bosni i Hercegovini (1992–1995), kao dio tekućeg projekta usklađivanja školskog plana i programa sa Srbijom, kažu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.
Banjalučkim specijalcima i saučesniku 40 godina zatvora 22. Jula 2019. Članak Trojica nekadašnjih specijalaca i njihov saučesnik Oleg Banda osuđeni su pred Okružnim sudom u Banjaluci na ukupno 40 godina zatvora za pljačku na auto-putu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 konvertibilnih maraka (KM).
Snimak i fotografije razgovora Karavdića i Keserovića 22. Jula 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo fotografije optuženih i zvučni zapis sa “simuliranog davanja otkupnine”.
Završena ekshumacija masovne grobnice na lokalitetu Hrtar Grad u Višegradu 19. Jula 2019. Članak Na lokalitetu Hrtar Grad (općina Višegrad) završena je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje šest žrtava iz sekundarne masovne grobnice koja je sredinom mjeseca pronađena na ovom mjestu, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Deviću potvrđeno deset godina zatvora za zločin u Ključu 19. Jula 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je Boško Dević osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Ključa.
Naredne sedmice iznošenje završne riječi na suđenju za zločine u Goraždu 19. Jula 2019. Članak U četvrtak, 25. jula, pred Sudom Bosne i Hercegovine Odbrana Ibre Merkeza, optuženog za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje nad srpskim stanovništvom 1992.
Holandija konačnom presudom djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici 19. Jula 2019. Članak Vrhovni sud Holandije odlučio je danas da je ova država djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Holandski bataljon 13. jula 1995.
Gordana Tadić predstavila rad Tužilaštva BiH za 2018. godinu 18. Jula 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2018. podiglo 191 optužnicu protiv 335 osoba, što je za dva posto više nego godinu ranije, kazala je pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) glavna državna tužiteljica Gordana Tadić predstavljajući izvještaj o radu institucije na čijem je čelu.