Vijesti


Naredne sedmice izricanje presude Ahmetu Sejdiću i Draganu Janjiću 12. Jula 2019. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine je u utorak, 16. jula, zakazano izricanje prvostepene presude Ahmetu Sejdiću, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.
Gavrilo Stević se izjasnio da nije kriv za ratovanje u Ukrajini 12. Jula 2019. Članak Gavrilo Stević se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio da nije kriv za pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.
Otkrivena grobnica u Višegradu možda krije i žrtve iz Srebrenice 12. Jula 2019. Članak U masovnoj grobnici “Gradina” u općini Višegrad – koja je otkrivena prije dva dana i čija  je ekshumacija u toku – moguće je da se osim tijela ubijenih u ovom gradu nalaze i posmrtni ostaci žrtava nastradalih 1995. godine u Srebrenici, naveli su u informaciji za medije iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Lijanovićima i ostalima ukinuta prvostepena presuda 11. Jula 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam lica, kao i trima firmama optuženim za organizovani i finansijski kriminal, ukinulo prvostepenu presudu – kojom je izrečeno ukupno blizu 53 godine zatvora, tri miliona konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni, te oduzimanje više od deset miliona nezakonito stečene koristi – i odredilo održavanje pretresa.
Godišnjica genocida: Ukop 33 žrtve uz obećanje zakona o negiranju genocida 11. Jula 2019. Članak U Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici održana je komemoracija, a zatim i klanjana dženaza za 33 žrtve genocida.
Vještak na suđenju Čauševiću: Bez povlaštenja za firme pri uvozu 11. Jula 2019. Članak Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), vještak Odbrane je izjavio da je faksimil potpisa Kemala Čauševića našao na samo jednom dokumentu koji se odnosi na otvaranje novih mjesta za carinjenje.
Goran Sarić na ime odštete traži 30.000 KM 10. Jula 2019. Članak Nakon što je pravosnažno oslobođen optužbe za genocid u Srebrenici, Goran Sarić je tužio Bosnu i Hercegovinu radi naknade nematerijalne štete zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se isplati iznos od 30.000 konvertibilnih maraka (KM), dok Državno pravobranilaštvo smatra da je zahtjev neosnovan i da ga treba odbiti.
Hapšenje zbog prijetnji tužiocu 10. Jula 2019. Članak Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), pod nadzorom Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, uhapsili su Gorana Novića iz Dervente zbog prijetnji tužiocu.
Tužilaštvo BiH predložilo da se Brkiću sudi u Općinskom sudu u Sarajevu 10. Jula 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je da se vođenje postupka protiv bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Rame Brkića, koji se tereti za davanje dara, prenese na sarajevski Općinski sud.
Problemi zaštićenih svjedoka u parničnim postupcima 9. Jula 2019. Članak Izmjena Zakona o parničnom postupku bila bi potrebna u svrhu olakšanja žrtvama da dođu do naknade štete, zaključeno je na okruglom stolu pod nazivom “Razmatranje pitanja zaštite identiteta zaštićenog svjedoka u parničnom postupku”.