Članak

VSTV: Istražna komisija Parlamenta predstavlja pritisak

18. Jula 2019.10:16
Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojili su četiri zaključka kojima osuđuju formiranje istražne komisije u Parlamentu BiH, što smatraju miješanjem u rad pravosuđa.

Članovi VSTV-a, sudije i tužioci u BiH neće učestvovati u radu ove istražne komisije, navodi se u jednom od četiri zaključka usvojena na sjednici ovog pravosudnog tijela.

Predstavnički dom Parlamenta BiH ranije je usvojio zaključak kojim se tražilo od svih članova VSTV-a da podnesu ostavke. Taj zaključak “ni na koji način ne obavezuje članove” VSTV-a, stoji u zaključcima.

Državni parlamentarci su također usvojili zaključak kojim se osniva komisija za istraživanje stanja u pravosuđu, “a posebno” VSTV-u.

“Zaključak (…) suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa, koji kao takav nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH”, navodi se u zaključcima VSTV-a, gdje se dodaje da Predstavnički dom “izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti”.

Članica VSTV-a Monika Mijić kazala je kako “ne može da vjeruje da članovi VSTV-a raspravljaju” o trodiobi vlasti.

“Svi znaju koja je podjela vlasti i kako da raspravljamo o tome da zakonodavna vlast vrši nadzor nad pravosuđem. Zakon koji već postoji odnosi se na finansijska poslovanja VSTV-a”, rekla je Mijić, koja je zaključke Predstavničkog doma nazvala “direktnom kontrolom pravosuđa”.

VSTV je danas usvojio i zaključak u kojem stoji da članovi Vijeća, sudije i tužioci neće učestvovati u radu istražne komisije ni na koji način.

“To bi bio presedan koji bi uništio pravosuđe”, kazao je predsjedavajući Vijeća Milan Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić rekla je da “Parlament ne može da ima nadzor nad pravosuđem”.

“To nema nigdje na svijetu”, kazala je Jukić.

VSTV je u svom četvrtom zaključku pozvao Predstavnički dom “da sva pitanja u vezi s pravosuđem razmatra kroz partnerski odnos s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti”.

Semir Mujkić