Kordić i ostali: Odbrana dokazuje legalno porijeklo novca

15. Jula 2019.17:11
Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, svjedok Odbrane potvrdio je da je optuženi Boris Kordić kupio automobil od njega.

Michelangelo Satriano kazao je da je prije šest-sedam godina prodao lično vozilo Kordiću i da mu je plaćena dogovorena cijena od 10.000 konvertibilnih maraka (KM).

Kako je Satriano rekao, Služba za poslove sa strancima u Mostaru angažovala ga je kao prevodioca za italijanski jezik, i poznavao je optužene Kordića i Josipa Kvesića.

Odbrana je kazala da ovim svjedokom i priloženom materijalnom dokumentacijom osporava nalaz finansijskog vještaka Tužilaštva BiH.

Branilac Ragib Hadžić je rekao da se tim nalazom tvrdi da je Kordić posudio 10.000 KM iz sporne sume od 100.000 KM. On je dodao da izvodi iz banke potvrđuju da je automobil kupljen legalnim prilivom novca od kredita u iznosu od 16.000 KM podignutog u decembru 2013. godine.

Kordić i Kvesić su optuženi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi. Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Na pitanje Kvesićeve Odbrane, svjedok Satriani je potvrdio da su njegovi potpisi na izjavi i rješenju o protjerivanju italijanskog državljanina Luigija De Iucidibusa. Kazao je da se ne sjeća tog konkretnog slučaja iz 2013. godine, potvrdivši da je prevodio kada je Služba za poslove sa strancima postupala sa italijanskim državljanima.

Odbrana Kordića požalila se da već dvije i po godine Ministarstvo sigurnosti BiH odbija saradnju sa njima i da ne mogu doći do potrebne materijalne dokumentacije. Hadžić je rekao da zbog toga traži pomoć Suda.

Suđenje će se nastaviti 26. avgusta.

Marija Taušan