Članak

Ukinuta presuda za zločine u “Silosu”

15. Jula 2019.12:51
Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvažilo je žalbe Tužilaštva BiH, Odbrane Mustafe Đelilovića i Odbrane Halida Čovića na prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u općini Hadžići, te je naložilo novo suđenje.

“Jutros smo primili rješenje Apelacionog vijeća Suda BiH kojim se ukida ta presuda i uvažavaju žalba Tužilaštva BiH i žalbe dvije Odbrane – Mustafe Đelilovića i Halida Čovića”, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokatica Lejla Čović, koja u ovom predmetu zastupa Čovića.

U julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, Državni sud je osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići.

Sud BiH je osudio Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni su krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima s obzirom da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

Ovim rješenjem ukida se prvostepena presuda te će se pred Apelacionim odjeljenjem zakazati ponovno održavanje pretresa.

Emina Dizdarević