Vijesti


Zoran Stojčić pušten iz rumunskog pritvora 9. Jula 2019. Članak Lokalni sud u Constanti, gradu u Rumuniji, pustio je iz pritvora Zorana Stojčića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene 1992. u Derventi kojeg potražuje Bosna i Hercegovina.
Kordić i ostali: Usluge za papire 8. Jula 2019. Članak Svjedok Odbrane izjavio je da je, kao pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), radio određene provjere za međunarodne organizacije u Međugorju.
Prigovori na zakonitost posebnih istražnih radnji 5. Jula 2019. Članak Odbrana sutkinje Azre Miletić, kojoj se sudi za primanje dara, istakla je prigovore zakonitosti za naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji i predložila da se dokazi dobijeni na taj način ne ulažu u sudski spis, odnosno da se iz istog isključe.
Novo suđenje za zločine u Ljubuškom 5. Jula 2019. Članak Iz Suda BiH je saopćeno kako je uvažena žalba Odbrane Stojana Odaka, koji je nepravosnažnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Ljubuškog, te je određeno održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem.
Razdvojen predmet zbog smrti Neđada Ćorića 5. Jula 2019. Članak Sud BiH je zbog smrti optuženog Neđada Ćorića, razdvojio predmet u kojem je 11 osoba optuženo za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Iduće sedmice žalbe na presudu za zločine u Foči 5. Jula 2019. Članak U Državnom sudu je naredne sedmice zakazana sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu kojom je Milomir Davidović osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Foče.
Za kolektivnu dženazu u Potočarima planiran ukup 33 žrtve 5. Jula 2019. Članak Na 24. godišnjicu genocida u Srebrenici, 11.
Favorizovanje firmi pri uvozu nije bilo izvodivo 4. Jula 2019. Članak Vještak Odbrane je na suđenju Kemalu Čauševiću izjavio da, ako se uzme u obzir način rada i organizacija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), nije bilo izvodivo favorizovanje firmi koje su uvozile tekstil.
Božiću i Hastoru ukupno šest i po godina za planiranje terorističkog napada 4. Jula 2019. Članak Državni sud je proglasio Maksima Božića i Edina Hastora krivim zbog planiranja da počine teroristički napad u Istočnom Sarajevu i Tuzli i osudio ih na ukupno šest i po godina zatvora.
Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici i Goraždu 3. Jula 2019. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Mehmeda Dobrače, koji se tereti za ratne zločine počinjene 1995. godine na području Rogatice i Goražda.