Vijesti


Islamoviću tri godine zatvora za zločin u Bosanskom Brodu 23. Augusta 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je kaznu Alminku Islamoviću na tri godine zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.
Naredne sedmice završne riječi Odbrane Envera Buze 23. Augusta 2019. Članak U prvoj sedmici nakon ljetne pauze, Odbrana Envera Buze iznijeti će završnu riječ na suđenju za zločin počinjen u selu Uzdol kod Prozora.
Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji 23. Augusta 2019. Članak U Državnom sudu je naredne sedmice planiran početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji.
Potvrđena šestogodišnja kazna za zločin u Rogatici 23. Augusta 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Zdravko Lubarda osuđen na šest godina zatvora za učešće u progonu civila Bošnjaka sa područja Rogatice, dok je Ozren Planojević oslobođen krivice.
Kazna Petru Tasiću smanjena na pet godina zatvora 23. Augusta 2019. Članak Apelaciono odjeljenje Suda BiH smanjio je kaznu Petru Tasiću na pet godina zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenom na području Višegrada, dok je Momir Tasić pravosnažno osuđen na 14 godina.
Potvrđena prvostepena presuda za silovanja u Rogatici 22. Augusta 2019. Članak Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Milisav Ikonić osuđen na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja u Rogatici u julu 1992. godine.
Smanjene zatvorske kazne za zločin u Tesliću 21. Augusta 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je zatvorske kazne Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomir Deviću i Zoranu Šljuki na ukupno 59 godina zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića 1992. godine.
Danas odavanje počasti ubijenima na Korićanskim stijenama 21. Augusta 2019. Članak Porodice žrtava i predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine odavanjem počasti žrtvama obilježit će 27 godišnjicu zločina na Korićanskim stijenama, kada su pripadnici prijedorske policije 21. augusta 1992.
Tvrdili da nisu primili Milakovićev novac 20. Augusta 2019. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad, svjedok Optužbe izjavio je da je kao advokat dobio dopise da se novac iz predmeta „Milaković“ ne nalazi ni u Sudu ni u Tužilaštvu BiH.
Mićo Stanišić i Stojan Župljanin će služiti kazne u Poljskoj 20. Augusta 2019. Članak Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koji su u Haškom tribunalu 2016. godine osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, će odlukom predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatvorske kazne služit u Poljskoj.