Članak

Islamoviću tri godine zatvora za zločin u Bosanskom Brodu

23. Avgusta 2019.16:04
Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je kaznu Alminku Islamoviću na tri godine zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

This post is also available in: English (English)

Iz Suda BiH je saopšteno kako se žalba Tužilaštva BiH djelomično uvažava, te se kazna povećava na tri godine zatvora, dok se se u ostalom dijelu prvostepena presuda potvđuje.

Ovom presudom žalba Odbrane – koja je tražila da se osuđujući dio presude preinači u oslobađajući ili da se održi novo suđenje – odbijena je kao neosnovana.

Prvostepenom presudom iz aprila ove godine, Islamović je osuđen na godinu  i dva mjeseca zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, te oslobođen optužbe za ubistvo većeg broja civila, kao i za miniranje i paljenje vjerskih i kulturnih spomenika i kuća pripadnika srpske nacionalnosti.

Na osnovu izjava svjedoka Sudsko vijeće nije moglo zaključiti da je optuženi učestvovao u tim događajima, rečeno je na izricanju prvostepene presude.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Nermina Kuloglija


This post is also available in: English (English)