Članak

Potvrđena šestogodišnja kazna za zločin u Rogatici

23. Augusta 2019.12:09
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Zdravko Lubarda osuđen na šest godina zatvora za učešće u progonu civila Bošnjaka sa područja Rogatice, dok je Ozren Planojević oslobođen krivice.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH je saopćeno da se žalbe Državnog tužilašva i Odbrane Lubarde odbijaju kao neosnovane, te se potvrđuje prvostepena presuda Suda BiH.

Prvostepenom presudom Lubarda je 24. decembra prošle godine proglašen krivim da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) počinio zločin protiv čovječnosti. Istom presudom, bivši pripadnik rezervnog sastava policije Ozren Planojević je oslobođen krivice.

Presudom je utvrđeno da je Lubarda kao pripadnik VRS-a djelovao u progonu bošnjačkog stanovništva.

Lubarda je presudom oslobođen optužbi da je 24. maja 1992. godine, nakon hapšenja više Bošnjaka, odgovoran za nasilni nestanak Midhata Akšamije, čije tijelo ni danas nije pronađeno i vodi se kao nestala osoba. Također, zajedno sa Zoranom Planojevićem, Lubarda je oslobođen i optužbi da je 20. juna 1992. godine prilikom hapšenja u crkvenom dvorištu, bio odgovoran za prisilni nestanak nekoliko Bošnjaka, koji se i danas vode kao nestali.

Planojevića je prvostepeno Vijeće oslobodilo i optužbi da je u srednjoškolskom centru, polovinom juna 1992. godine, u učionici udarao zaštićenog svjedoka M-5 pred njegovim maloljetnim djetetom, nanoseći mu teške tjelesne povrede.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Albina Sorguč


This post is also available in: English