Vijesti


OSCE kritizirao odlikovanje optuženog za ratne zločine Sakiba Mahmuljina 30. Augusta 2019. Članak Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić uručio je jučer, tokom obilježavanja Dana ZDK-a, plaketu bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak za ratni zločin počinjen na području Vozuće i Zavidovića.
BiH objavljuje bazu imena 27.000 osoba nestalih u ratu 29. Augusta 2019. Članak Baza podataka sa oko 27.000 verifikovanih imena osoba nestalih u proteklom ratu bit će objavljena 30.
Statusna konferencija u predmetu Ratka Mladića zakazana za početak oktobra 29. Augusta 2019. Članak Statusna konferencija u predmetu Ratka Mladića zakazana je za 3. oktobar 2019.
Iznesena žalba na osuđujuću presudu protiv Ivankovića Lijanovića 29. Augusta 2019. Članak Odbrana Jerka Ivankovića Lijanovića je pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznijela žalbu na presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je njihov branjenik osuđen na kaznu zatvora u trajanju devet godina.
UN-ov komitet zatražio od BiH javno izvinjenje i isplatu štete žrtvi seksualnog nasilja 29. Augusta 2019. Članak Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) donio je odluku kojom se od Bosne i Hercegovine traži javno izvinjenje žrtvi seksualnog nasilja, kao i isplata štete u što kraćem roku te sistematsko rješavanje problema reparacije žrtvama na državnom nivou, saopšteno je iz nevladine organizacije TRIAL International. Iz ove organizacije saopštavaju da je ovo prva ovakva odluka […]
Radaković traži 15.000 maraka za pretrpljenu duševnu bol 28. Augusta 2019. Članak Milorad Radaković, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u junu 1992. u prijedorskom naselju Tukovi, od BiH potražuje 15.
Suđenje za milionske zloupotrebe odgođeno zbog porođaja optuženih 28. Augusta 2019. Članak Suđenje optuženima za višemilionsku zloupotrebu u vezi s građevinskim zemljištem u Banjaluci odgođeno je danas u Okružnom sudu na neodređeno vrijeme i to na zahtjev advokata odbrane.
Obilježena 24. godišnjica masakra na sarajevskoj tržnici 28. Augusta 2019. Članak Na sarajevskoj tržnici Markale danas su minutom šutnje, polaganjem cvijeća i čitanjem imena ubijenih obilježene 24 godine od masakra počinjenog na ovom mjestu, kada je od granate stradalo 43 Sarajlija.
Mobitel i novac pronađeni u spisu drugog predmeta 27. Augusta 2019. Članak Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad, naveli kako su dokaze oduzete u jednom predmetu pronašli u spisu drugog predmeta.
Počelo novo suđenje za ratovanje u Siriji 27. Augusta 2019. Članak Suđenje Ibri Ćufuroviću, koji se tereti da je ratovao na području Sirije, počelo je čitanjem optužnice Državnog tužilaštva i izlaganjem uvodnih riječi.