Vijesti


Osuđenom za ratovanje u Siriji objedinjene zatvorske kazne 13. Augusta 2019. Članak Državni sud donio je odluku po molbi Safeta Brkića, osuđenog za ratovanje u Siriji, kojom su preinačene presude ovog i Općinskog suda u Visokom, u pogledu odluke o kazni, te mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine i dva mjeseca zatvora.
U subotu otvaranje izložbe o zaboravljenoj djeci rata u Srebrenici 9. Augusta 2019. Članak Izložba Breaking Free Udruženja “Zaboravljena djeca rata” o stigmatizovanoj djeci rata bit će otvorena u subotu u Kulturnom centru u Srebrenici. Na otvaranju izložbe 10. augusta bit će održan i okrugli sto na kojem će prisutni moći razgovarati s djecom rođenom zbog rata – djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja ili djecom čiji su […]
Salihovićev predmet vraćen Općinskom sudu u Sarajevu 8. Augusta 2019. Članak Državni sud je vratio sarajevskom Općinskom sudu predmet bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, uz obrazloženje da je ovaj sud dužan provesti postupak i donijeti odluku.
Aktivisti obilježili još devet lokacija ratnih stradanja 8. Augusta 2019. Članak Grupa mirovnih aktivista je kroz inicijativu “Neobilježena mjesta stradanja” u srpnju provela akciju u kojoj je na devet novih lokacija postavljen natpis koji upozorava da se tu dogodio ratni zločin – zarobljavanjem, fizičkim ili psihičkim nasiljem ili prisilnim radom.
Umjetničkom skulpturom podsjetili na tramvaj zapaljen u maju 1992. godine 7. Augusta 2019. Članak Umjetnička skulptura Kentauromahia danas je prevezena na tramvaju kroz Sarajevo – u performansu na koji je gradsko prevozno preduzeće pozvalo sve one koji su se početkom rata, 2. maja 1992. godine, zatekli u tramvaju koji je zapaljen u centru grada, na Skenderiji. Vožnji je prisustvovao i Bajro Imamović, vozač tramvaja koji je 2. maja prevozio putnike. […]
Predstavljeni rezultati unaprijeđenog informacionog sistema za migracije u BiH 6. Augusta 2019. Članak Bosna i Hercegovina je obezbijedila novac za videonadzor na svim graničnim prelazima, a olakšan je posao i turističkim radnicima, koji će moći putem interneta prijaviti boravak turista, kazano je tokom predstavljanja rezultata projekta rekonstrukcije, proširivanja i moderniziranja informacionog sistema o migracijama “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH”.
Desničari inspirisani balkanskim ratnim zločincima pomjeraju granice dozvoljenog 6. Augusta 2019. Članak Nacistički simboli ispisani u Gornjem Vakufu – Uskoplju, prema mišljenju analitičara, dio su globalnog trenda u kojem se desničari osjećaju slobodnijim da iznose poruke mržnje, dok je bivši američki predsjednik Barrack Obama nove masovne pucnjave u SAD-u povezao sa etničkim čišćenjem na Balkanu.
Tužilaštvo nakon urgencije vratilo novac 6. Augusta 2019. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da je zastupala jednog od klijenata za povrat privremeno oduzetog novca koji je tek nakon urgencije vraćen Tužilaštvu BiH.
Poruke uvredljivog sadržaja u Gornjem Vakufu – Uskoplju 5. Augusta 2019. Članak Stanovnik Krupe kod Gornjeg Vakufa prijavio je danas policiji u ovom gradu grafite sa uvredljivim porukama i nacističkim simbolima koje je zatekao na svojoj porodičnoj kući i automobilima parkiranim u blizini, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).
U Banjaluci odata počast žrtvama “Oluje” 5. Augusta 2019. Članak U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je održan parastos za Srbe ubijene 1995. godine u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.