Vijesti


Ponovno odbijen zahtjev za prijevremenu slobodu Radislava Krstića 11. Septembra 2019. Članak Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Radislava Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Mehanizma.
Hapšenje zbog zločina u Bratuncu 10. Septembra 2019. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Tadiju Mitrovića, koji se sumnjiči za zločin nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti počinjen 1992. godine u mjestu Glogova kod Bratunca.
BiH u Srbiju protjeruje dvojicu migranata zbog prijetnje sigurnosti 10. Septembra 2019. Članak Dvojica od pet migranata koji su zadržani u februaru zbog sumnje da predstavljaju potencijalnu prijetnju zbog veza sa terorističkim organizacijama a koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, bit će protjerani iz naše zemlje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice završna riječ na suđenju za zločin u višegradskoj Pionirskoj ulici 6. Septembra 2019. Članak U četvrtak, 12. septembra, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će nakon okončanja dokaznog postupka iznijeti završnu riječ na suđenju Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco, optuženom za ubistva 57 civila počinjena u višegradskoj Pionirskoj ulici u junu 1992.
Odbijeno spajanje postupaka protiv Rame Brkića i Azre Miletić 5. Septembra 2019. Članak Sudsko vijeće sarajevskog Općinskog suda donijelo je rješenje kojim se odbija spajanje krivičnih postupaka protiv Rame Brkića, bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) optuženog za davanje dara, i sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić.
Počelo novo suđenje Lijanovićima i ostalim 5. Septembra 2019. Članak Obnovljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ostalim optuženim za finansijski kriminal počelo je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.
Osoba na snimku “podsjeća” na Ibru Ćufurovića 4. Septembra 2019. Članak Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je pogledao videozapis objavljen na Twitteru i utvrdio da osoba sa snimka podsjeća na optuženog Ibru Ćufurovića.
Odbijen Karadžićev zahtjev za preispitivanje odluke o prigovoru na visinu kazne 4. Septembra 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Radovana Karadžića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za preispitivanje odluke o odbijanju njegove žalbe na visinu kazne.
Više od 50 deminera i 670 civila stradalo od mina u BiH 2. Septembra 2019. Članak Od 1996. godine, kada je počeo proces deminiranja nakon rata u Bosni i Hercegovini, od eksplozivnih naprava stradalo je ukupno 55 bosanskih deminera i 673 civila.
Povlačenje podrške državnom pravosuđu – bez zakonske snage 30. Augusta 2019. Članak Najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Narodna skupština Republike Srpske povući Sporazum o formiranju institucija na državnom nivou – što uključuje i pravosudne institucije – predstavlja, prema mišljenju pravnika, samo “politički akt” koji ne bi imao zakonsku snagu.