Članak

Smanjene zatvorske kazne za zločin u Tesliću

21. Augusta 2019.12:45
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je zatvorske kazne Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomir Deviću i Zoranu Šljuki na ukupno 59 godina zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića 1992. godine.

This post is also available in: English

Prvostepenom presudom iz jula prošle godine Marjanović, Gavranović, Dević i Šljuka su osuđeni na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina.

Apelaciono vijeće je preinačilo ovu presudu u dijelu koji se odnosi na kaznu zatvora, te osudilo Marjanovića na 14 godina, a Gavranovića, Devića i Šljuku na po 15 godina zatvora. Kezunoviću, za kojim je raspisana potjernica nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, kada je Vijeće saopštilo da mu je određen pritvor, potvrđena je kazna u trajanju od 14 godina.

Marjanović, Gavranović, Dević, Šljuka i Kezunović su, kao saizvršioci, proglašeni krivima da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

Prema prvostepenoj presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Na ovu odluku Apelacionog vijeća ne postoji pravo žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English