Vijesti


Mićo Stanišić i Stojan Župljanin će služiti kazne u Poljskoj 20. Augusta 2019. Članak Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koji su u Haškom tribunalu 2016. godine osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, će odlukom predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatvorske kazne služit u Poljskoj.
Osporavanje navoda Odbrane tužioca Idriza Begića 19. Augusta 2019. Članak Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću koji se tereti za primanje nagrade za trgovinu uticajem, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je među dokazima predložilo da trojica policijskih službenika daju iskaze, ali je Općinski sud na kraju prihvatio saslušanje samo jednog od njih.
Zukić i ostali: Uložena dokumentacija o zapošljavanju 19. Augusta 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim ustanovama, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uložilo je set materijalnih dokaza u vezi sa radno-pravnim statusom određenih lica.
Milomiru Davidoviću potvrđeno sedam godina zatvora za zločin u Foči 16. Augusta 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Milomiru Davidoviću kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u julu 1992. godine u Foči.
BiH uručeni dokumenti za traženje nestalih i satelitski snimci 15. Augusta 2019. Članak Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) predali su Institutu za nestale osobe (INO) BiH nekoliko satelitskih snimaka i drugu dokumentaciju koja je prikupljana posljednih mjeseci i koja bi mogla dovesti do pronalaska grobnica, saopšteno je iz Instituta.
ICMP donirao forenzičku opremu Federalnoj upravi policije 15. Augusta 2019. Članak Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) donirala je Federalnoj upravi policije (FUP) opremu kojom će unaprijediti forenzičke kapacitete policije u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Komisije.
Problemi sa Upravom za indirektno oporezivanje 15. Augusta 2019. Članak Svjedokinja Odbrane Anesa Sadikovića je na suđenju Kemalu Čauševiću govorila o problemima koje je firma „Eko San“ nekoliko godina imala sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) pri uvozu tekstila.
Ponovo odgođen početak suđenja za zločine u Vlasenici 14. Augusta 2019. Članak Početak suđenja optuženima za zločine počinjene na području Vlasenice, koji je bio planiran za 14. august, odgođen je ponovo zbog zdrastvenog stanja optuženog Maneta Đurića, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Suda BiH.
Film o djeci rođenoj zbog ratnog silovanja na Sarajevo film festivalu 14. Augusta 2019. Članak Film “Nevidljivo dijete – Invisible child”, o djeci koja su se rodila kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, bit će premijerno prikazan 19. augusta na Sarajevo Film Festivalu (SFF).
Osuđenom za ratovanje u Siriji objedinjene zatvorske kazne 13. Augusta 2019. Članak Državni sud donio je odluku po molbi Safeta Brkića, osuđenog za ratovanje u Siriji, kojom su preinačene presude ovog i Općinskog suda u Visokom, u pogledu odluke o kazni, te mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine i dva mjeseca zatvora.