Vijest

Ponovo odgođen disciplinski postupak protiv sudije iz Velike Kladuše

5. Marta 2024.14:26
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je zahtjev Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši, u kom je zatražio izuzeće svih članova Disciplinske komisije i disciplinske tužiteljice, zbog čega je odgođeno pripremno ročište u postupku koji je pokrenut protiv njega.


Općinski sud u Velikoj Kladuši. Foto: BIRN BiH

Draženko Lugonja, predsjedavajući Komisije, rekao je da je odsustvo Šarića dijelom opravdano jer je poziv za pripremno ročište zaprimio 4. marta 2024. godine, te da nije proteklo osam predviđenih dana od zaprimanja poziva do ročišta.

Vijeće je ponovo zaprimilo podnesak tuženog Šarića u kojem traži izuzeće predsjedavajućeg ali i drugih članova disciplinske komisije, Alene Kurspahić Nadarević, glavne disciplinske tužiteljice i Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a. Predsjedavajući Lugonja je rekao da je već odlučeno o njegovom zahtjevu i donijeto rješenje o odbacivanju.

Ranije je također odgođeno ročište zbog zahtjeva Šarića.

Ured disciplinskog tužioca ni na ovom ročištu nije pročitao disciplinsku tužbu, zbog čega nije poznato za šta se on disciplinski tereti.

Za drugi postupak koji je vođen protiv njega, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je njegovu apelaciju upućenu protiv odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Drugostepene disciplinske komsije, kojima mu je bila smanjena plata za 25 posto na period od šest mjeseci zbog disciplinskog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti”.

Novo ročište je zakazano za 3. april 2024. godine.

Nino Bilajac