Suđenje

Ključo: S optuženim otputovao u Siriju prije 12 godina

5. Marta 2024.12:57
Na suđenju za učešće na stranom ratištu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2012. godine otputovao s optuženim Vildanom Ključom u Siriju.

sudnica
Sud BiH. Foto: Sud BiH

Svjedok, čije ime nije dozvoljeno objaviti, kazao je da je u avgustu 2012. na aerodromu u Istanbulu upoznao Ključu i da su nekoliko dana boravili u mjestima kod sirijske granice. Jednom čovjeku, kako je naveo, platili su da ih prebaci preko granice.

“Vildan je znao tog čovjeka. On je znao kad je prvi put išao“, rekao je svjedok.

Ispričao je da su u Siriji bili smješteni u jednom manjem gradu, kod lokalne jedinice “Ahmed Asafa“.

“Ja sam se zadržao oko dva mjeseca. Odlučio sam da se vratim“, rekao je svjedok, dodajući da je Ključo ostao.

On je rekao da je u Siriju išao i 2013. i da je bio u Alepu, gdje je sreo više “naših ljudi“. Kazao je da se raspitivao o Ključi, ali nije ništa saznao.

Na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da tokom prvog boravka u Siriji nisu dobili oružje ni uniformu, niti išli na obuke. On je rekao da im u toj jedinici nisu dozvoljavali da sami odu kako bi koristili internet.

Svjedok je braniocu Senadu Biliću rekao da mu nije suđeno zbog odlaska u Siriju. On je potvrdio da u avgustu 2012. nije bilo zabranjeno ići u Siriju.

Ključo je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, a koji je UN proglasio terorističkom organizacijom.

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023.

Drugi svjedok, čije se ime takođe ne smije objaviti, kazao je da je Ključu upoznao 2010. u Livnu i da su zajedno putovali 2012. u Tursku.

“Bili smo na granici. Rat je tek bio počeo… U Turskoj su bili izbjeglički kampovi, dijelili smo hranu“, prisjetio se svjedok.

On je kazao da su se poslije 40 dana vratili u BiH i da je on ostao, ali je čuo da je Ključo ponovo otišao. Ispričao je da mu se optuženi jednom javio preko interneta i raspitivao se kakva je situacija za povratak u BiH.

Svjedok je potvrdio svoje navode iz istrage da je Ključo pitao kakvu bi kaznu dobio, te zaključio da nije pripadnik ISIL-a jer je rekao da državljani BiH koji su u ISIL-u dobijaju po godinu zatvora, a on smatra da je u “blažoj skupini“.

Svjedok je Odbrani rekao da ne zna ništa o vojnoj aktivnosti optuženog.

Tužilac Čampara je na početku ročišta zatražio da se ne objavljuju imena i fotografije svjedoka, navodeći da bi mogla biti ugrožena njihova sigurnost i egzistencija, što je sudija Izo Tankić prihvatio.

Nastavak suđenja je 12. marta.

Marija Taušan