Vijest

Neusklađenost i nedostaci zakonodavstva sprečavaju adekvatne odgovore na cyber kriminal

Neusklađenost i nedostaci zakonodavstva te manjak resursa i stručnjaka samo su neki od izazova koji sprečavaju pravosuđe i istražne organe da adekvatno odgovore na krivična djela u digitalnom prostoru, zaključeno je na stručnom seminaru “Dokazivanje krivičnih djela cyber kriminala i elektronski dokazi“, održanom u Sarajevu. 

Stručni seminar “Dokazivanje krivičnih djela cyber kriminala i elektronski dokazi”. Foto: AIRE Centar

Uprkos izazovima koji sprečavaju pravosuđe i istražne organe da adekvatno odgovore na krivična djela u digitalnom prostoru, u posljednjem periodu načinjen je značajan napredak, a uskoro možemo očekivati i prve presude u predmetima u kojima su korišteni dokazi dobijeni putem Sky i ANOM kriptiranih aplikacija, navodi se u saopćenju AIRE centra.

Kriptirane aplikacije dostupne su svima i već uveliko olakšavaju razmjenu informacija i trgovinu ilegalnim proizvodima, poput narkotika i oružja, upozorio je Vahidin Đaltur, sudski vještak i ekspert za digitalnu forenziku tokom seminara na kom su AIRE centar i Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, okupili preko 50 predstavnika sudova, tužilaštava, policije te druge stručnjake.

“Prva prepreka koja se javlja tokom vještačenja u predmetima krivičnih djela cyber kriminala jeste zaštita elektronskog uređaja putem šifre koju korisnik postavlja, a bez koje je jako teško ili skoro pa nemoguće pristupiti potrebnim elektronskim dokazima. Druga prepreka su nove enkripcijske metode koje se koriste pri razmjeni i pohrani elektronskih podataka na uređajima, a posebno ukoliko su isti obrisani”, pojasnio je Đaltur.

Mladen Hrstić, zamjenik glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Široki Brijeg, upozorio je da je pred BiH i dalje niz izazova, poput neuređenosti i neusklađenosti relevantnih zakonodavstva, tehničke prepreke, te nedovoljan broj obučenih i opremljenih istražnih tijela.

Kako se navodi u saopćenju, donošenjem državnog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, napravljen je važan korak u usklađivanju sa standardima Evropske unije.

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH. Foto: AIRE centar

Digitalizacija utiče na sve aspekte modernog života, što također podrazumijeva organizovani kriminal, budući da sve veći broj kriminalaca koristi tehnologiju za planiranje i počinjenje krivičnih djela, pokazala su istraživanja AIRE centra.

Dok, s jedne strane, digitalni razvoj donosi nove izazove za pravosuđe, s druge strane, sve veća zastupljenost tehnologije otvara i nove mogućnosti za korištenje elektronskih dokaza i informacija. AIRE centar nastavit će podržavati pravosuđe BiH i regiona na tom putu”, kazala je Martina Raguž, projektna menadžerica AIRE centra.

Neizostavan segment napretka, kako se navodi u saopćenju, je u edukaciji pravosudnih aktera, kako bi se unaprijedila svaka karika lanca pravde te poboljšala međuinstitucionalna saradnja, što je ključno kako bi se na vrijeme reagovalo, a u konačnici i odvratilo od ovakvih zločina u budućnosti.

“Kompjuterski kriminal je jedan od najvećih izazova modernog svijeta. Suočavanje s ovim izazovom iziskuje posebna znanja koja se konstantno moraju nadopunjavati”, zaključio je Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija