Vijesti


Ključo: Upoznali se na internetu i otputovali u Siriju 12. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za učešće na stranim ratištima, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2012. s optuženim Vildanom Ključom otputovao u Siriju.
Debevec i Mehmedagić izlaze iz pritvora 11. Marta 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji su uhapšeni prije gotovo tri mjeseca zbog sumnje za zloupotrebu položaja i druga krivična djela.
Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu 11. Marta 2024. Vijest Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, potvrđeno je za Detektor.
Za zločine u Janji potvrđeno 12 godina zatvora 11. Marta 2024. Vijest Državni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđena na ukupno 12 godina zatvora, dok su trojica oslobođena optužbi za zločine protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.
Uposlenici u javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo ohrabreni da prijave korupciju 11. Marta 2024. Vijest Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo u proteklih godinu dana zaprimio je 655 prijava, od kojih se najveći broj odnosio na nepravilnosti u oblasti zapošljavanja, službenih ovlaštenja i javnih sredstava.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Hrasnici 11. Marta 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je presudu kojom su Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva u drugoj polovini 1992. godine.
Odgođen disciplinski postupak protiv sarajevske tužiteljice 11. Marta 2024. Vijest Disciplinski postupak protiv tužiteljice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Emele Tahmaz-Bukvić, koji se vodi zbog nedoličnog ponašanja, odgođen je zbog izostanka pravnog zastupnika tužene.
Ćatić: Počelo suđenje za ratovanje u Siriji 11. Marta 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Adnanu Ćatiću za organizovanje terorističke grupe i učešće na stranom ratištu.
Decembar 2023. Odbijen prijedlog za mjere zabrane osuđenima za zločine u Bužimu 11. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je usmeni prijedlog Tužilaštva za određivanje mjera zabrane sedmorici bivših pripadnika Armije BiH koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Bugojnu 8. Marta 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima 1993. godine u Bugojnu.