Vijest

Sve neophodnija zaštita novinarskog rada i čitalaca u online prostoru

6. Marta 2024.12:52
Lični podaci su svakodnevna meta cyber kriminalaca i mediji nisu izuzeti od ovih napada, rečeno je tokom radionice za novinare i medijske radnike “Secure the story / Osiguraj priču”, na kojoj su predstavljeni i alati za zaštitu i sigurnu komunikaciju u online prostoru, ali i provjeru činjenica.
Predrag Puharić. Foto: CSEC

Oko trideset novinara iz BiH prisustvovalo je radionici u Tarčinu kod Sarajeva kako bi se informisali o cyber higijeni i zaštiti digitalnih uređaja i mreže, ali i proširili znanje o prepoznavanju lažnih informacija i primjeni tehnika provjere činjenica i izvora.

“Živimo u digitalnom svijetu, gdje su lični podaci veoma bitni. Važno je razumjeti da su oni meta mnogobrojnih cyber kriminalaca. Stalno čujemo o upadima u podatke i cyber prijetnjama koje utiču na milione korisnika. Većina kompanija i institucija se bori da zaštiti svoje podatke od hakera i cyber kriminalaca, ali i vi trebate isto tako da budete dio te borbe”, kazao je učesnicima Enes Halilović, voditelj mrežnih tehnologija u Centru za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC).

Poseban dio radionice posvećen je zaštiti ličnih podataka i većoj sigurnosti u radu. Predrag Puharić, stručnjak za cyber sigurnost i direktor Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti, upoznao je učesnike sa alatima za sigurnu komunikaciju, predstavivši njihove prednosti i nedostatke.

“Predstavili smo i načine sigurne pohrane istraživačkih podataka, načine anonimiziranja našeg prisustva na internetu zbog moguće zlonamjerne upotrebe naših privatnih podataka na internetu”, kazao je Puharić.

Dodao je da je ovakav vid zaštite neophodan u demokratskom društvu, koje treba osigurati neometan rad medija. O iskustvu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u sprečavanju dezinformacija u online prostoru i njihovom malignom uticaju govorio je novinar Enes Hodžić, koji je s kolegama podijelio alate za prepoznavanje lažnih informacija, kao i tehnike provjere činjenica.

Fact checking jedna je od najvažnijih stvari koje se koriste u borbi protiv dezinformacija i općenito u zaštiti novinara od netačnih informacija koje bi mogle procuriti u medijski prostor. Posebno je to važno u današnje vrijeme kada brojne krize bukte diljem svijeta i kada brojne propagandne mašinerije pokušavaju na različite načine da kroz dezinformacije proguraju svoje planove i aktivnosti”, naveo je Hodžić, kao i da je važno da se čitaoci, gledaoci i slušaoci zaštite od neželjenih efekata dezinformacija.

Radonicu je organizovao CSEC u saradnji s BIRN-om BiH i Internewsom, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Senita Patković