Vijest

Nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću – poruka preživjelih sa izložbe “Lično“

4. Marta 2024.16:53
Na izložbi portreta žrtava rata - heroja mira “Lično”, fotografa Velije Hasanbegovića, postavljenoj u holu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poručeno je da su žrtve - bez obzira s koje strane dolaze - iste, te da nema budućnosti bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću.
Izložba “Lično”. Foto: BIRN BiH

Izložbu “Lično“, u organizaciji USAID-ovog projekta PRO-Budućnost i Parlamenta Federacije BiH, postavljenu za zastupnike Predstavničkog doma te delegate Doma naroda, čini 20 portreta žrtava rata stradalih na sve tri sukobljene strane s porukama svakog od njih koje ukazuju da su praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu.

Na današnjem otvorenju, u ime “žrtava i heroja mira”, prisutima se obratio Zijad Bačić koji je preživio strijeljanje u Zecovima kod Prijedora u ljeto 1992. godine. Te noći ubijena je njegova majka, dva brata i sestra, odnosno 29 žena i djeca. Najviše boli, kako je rekao, činjenica da tijela nisu pronađena i ističe da nije jedini koji traga za najmilijima, te da to rade i porodice žrtava svih nacionalnosti.

Bačić se prisjetio kako se nakon zločina obratio komšiji srpske nacionalnosti.

“Ja uvijek kažem da je on riskirao svoj život da bi spasio moj, i na kraju su on i njegov sin ubijeni pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Zato i jesam u projektu PRO-Budućnost, da čuju mladi ljudi da ne trebamo ljude gledati po vjeri i naciji – u svim narodima ima dobrih i loših ljudi“, rekao je on.

“Žrtve, bez obzira s koje strane dolaze, su iste, i mi razumijemo jedni druge i uvijek se jedno može obratiti u ime cijele grupe“, kazao je, dodajući da govori u ime svih žrtava.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, Mirjana Marinković-Lepić je kazala da izložba pokazuje portrete žrtava stradalih tokom rata na svim sukobljenim stranama, te da svaka od žrtava šalje poruku o nužnosti praštanja, potrebe za dijalogom i da mir nema alternativu.

“Vremena su osjetljiva i malo kad su nam ovakve poruke bile potrebnije nego danas. Važno je da pokažemo da hoćemo, možemo i želimo nastaviti zajedno, da smo, kako sam naziv projekta kaže – za budućnost. Nje bez kvalitetnog suočavanja s prošlošću teško da može biti u pozitivnom značenju te riječi“, kazala je ona.

Izložba “Lično”. Foto: BIRN BiH

Miomirka Melank, predsjedavajuća Komisije za ljudska prava Doma naroda Federalnog parlamenta je kazala da su danas ljudska prava ugrožena, ne samo u oružanim sukobima širom svijeta, već i u mirnodobskim uslovima.

Ona smatra da vizuelni način promocije ljudskih prava u inovativnom formatu produbljuje konkretno značenje iz povelja i zakona.

“Ova izložba lično dolazi do same suštine humanizma, predstavljajući lica, portrete žrtava rata na jedan poseban način“, kazala je Melank i dodala da će ovaj način sagledavanja “pomoći našem razumijevanju njihove unutrašnje psihološke borbe“.

Otpravnica poslova ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Deborah Mennuti je kazala da je dirnuta ovako ličnom izložbom i pričama koje svima trebaju biti moralni kompas.

“Govore nam da je moguće oprostiti, zaliječiti i da je ljudsku pažnju moguće transformisati u moć veću od bilo kojeg sukoba – moć za mirom“, kazala je ona.

Dodala je da su ovakav rad i posvećenost procesu pormirenja od velike važnosti dok se zemlja suočava sa sve turbulentnijim vremenima, kada etnonacionalistička retorika eskalira dinamikom koja nije viđena još od sukoba prije 30 godina.

Mennutti je kazala da je Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine napravio važan korak priznavanjem i jednoglasnim usvajanjem Platforme za mir i akcionog plana te apelovala na zastupnike da nastave slijediti put jedinstva, posvećenošću specifičnim koracima koji pomažu u izgradnji mira.

“Oni uključuju usvajanje inicijative za obilježavanje dana sjećanja na ljude koji su pomagali drugim ljudima u ratu, te učestvovanje u javnim debatama koje promovišu saradnju i otvaraju prostor za dijalog o kulturi sjećanja i izgradnji pomirenja“, kazala je ona te apelovala na Dom naroda da zvanično usvoje Platformu za mir i akcioni plan.

Izložba “Lično“ je premijerno postavljena u Historijskom muzeju BiH 2017. godine, a od tada je putovala širom zemlje. Ovo je prvi put da je izložba organizovana za zastupnike Predstavničkog doma te delegate Doma naroda, i predstavlja veliki korak u nadvladavanju barijera prošlosti te otvaranju tema koje su važne za izgradnju bolje budućnosti. Ona ujedno demonstrira podršku vlasti procesima pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH.

Lamija Grebo