Članak

Poziv Ujedinjenim nacijama da se bore protiv negiranja zločina

5. Novembra 2019.19:03
Međunarodna zajednica trebala bi snažnije zahtijevati da se zaustavi negiranje genocida i zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, te da se osiguraju pravda, istina i reparacije za sve žrtve, poručila je Ujedinjenim nacijama (UN) direktorica TRIAL-a u BiH Selma Korjenić.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a, Korjenić je kazala da međunarodna zajednica ne bi trebala odustati od BiH, te pozvala da se snažnije insistira na zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

“Molim vas da osigurate da negiranje, minimiziranje ili odobravanje svih zločina – nebitno s koje strane su počinjeni – bude zabranjeno, kao i da tražite da žrtve dobiju pravo na pravdu, istinu i reparacije”, poručila je ona.

Korjenić je rekla da je stanje u vezi s procesuiranjem predmeta ratnih zločina u BiH zabrinjavajuće s obzirom da postoje naznake da ovim tempom procesuiranja svi predmeti neće biti završeni do 2023. godine – što je rok prema važećoj i revidiranoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

“Ubrzana borba protiv nekažnjivosti i dalje je od ključne važnosti. Ali da bi se osigurao potpuniji osjećaj pravde za preživjele, ili generalno za društvo, procesuiranje odgovornih neće biti dovoljno. Kako bi se normalizirao odnos među pojedincima ili zajednicama, trebamo se boriti protiv negiranja zločina koji su počinjeni”, kazala je ona.

Trenutno, kako je rekla Korjenić, političke elite podgrijavaju nacionalističku retoriku negirajući zločine.

“Čak su i škole potpale pod uticaj takvih politika… Naprimjer, u novim udžbenicima historije u Republici Srpskoj glorificira se jedan od najgorih presuđenih ratnih zločinaca – Radovan Karadžić, kao pjesnik i prvi predsjednik Republike Srpske, bez da se navodi da je on osuđen za genocid i druge zločine”, kazala je Korjenić.

Direktorica TRIAL-a u BiH je pohvalila rad nevladinih organizacija koje se bave pitanjima tranzicijske pravde i pomirenja. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jedna je od nevladinih organizacija koje su konsultirane prilikom pripreme ovog izlaganja Vijeću sigurnosti.

Prije Korjenić, Vijeću sigurnosti se obratio visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je podnio 56. izvještaj o situaciji u BiH – u kojem je govorio o procesu formiranja vlasti u BiH te kritizirao blokadu u kojoj se zemlja nalazi.

(Autor: Nijaza Prosjanović)

US ambasada

 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“