Članak

Čaušević zbog liječenja nije došao na suđenje

7. Novembra 2019.11:45
Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je, kako je u sudnici rekao njegov branilac, zbog liječenja optuženog.

Branilac Suad Sultanić je kazao da je Čaušević bio na bolničkom liječenju do 4. novembra, te je priložio otpusno pismo sa klinike i dokumentaciju Javne ustanove “Dom zdravlja Sarajevo”.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković da li je optuženi danas mogao pristupiti ročištu, branilac je odgovorio da nije, te dodao da iz dostavljene dokumentacije proizlazi da je na bolovanju i da se liječi.

Sud je Odbrani naložio da u roku od dva dana dostavi i drugu medicinsku dokumentaciju kako bi se provjerile informacije iznesene na ovom ročištu.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila.

Na teret se Čauševiću stavlja i da je, nakon tendera za vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, prekoračio svoja ovlaštenja i pravnom licu “Glas srpski – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nastavak suđenja je planiran za 14. novembar.