Vijesti


Haško vijeće odbilo razmatrati Karadžićev zahtjev za uklanjanje sudija 28. Oktobra 2019. Članak Vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbilo je razmatrati zahtjev Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u vezi s poništenjem ranijih odluka zbog percepcije pristrasnosti sudija.
Kordić i ostali: Svjedokinja se vratila u Italiju 28. Oktobra 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, ponovo se nije pojavila svjedokinja čije je saslušanje predložila Odbrana.
Naredne sedmice izricanje presude za zločin u višegradskoj Pionirskoj ulici 25. Oktobra 2019. Članak Sud BiH će sljedeće sedmice izreći presudu Radomiru Šušnjaru za učešće u ubistvima civila počinjenim u Pionirskoj ulici u Višegradu.
Čaušević nije pristupio ročištu zbog zdravstvenog stanja 24. Oktobra 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave ze indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optuženog.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Bratuncu 24. Oktobra 2019. Članak Nakon što je deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Milan Trišić, osumnjičen da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine, uhapšen je na sarajevskom aerodromu.
Azra Miletić odustala od kupovine stana 23. Oktobra 2019. Članak Svjedok Optužbe je na ponovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić rekao da je sa optuženom potpisan predugovor za kupovinu stana koji je kasnije raskinut.
Zahtjev za naknadu boli i gubitaka u poljoprivredi 23. Oktobra 2019. Članak Na glavnoj raspravi po tužbi Mitra Vlasenka protiv BiH, vještaci su iznijeli nalaze o pretrpljenoj duševnoj boli i gubicima u poljoprivredi zbog krivičnog postupka u kojem je Vlasenko oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene na području Prijedora.
Potvrđena optužnica za silovanje u Foči 23. Oktobra 2019. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radovana Paprice i Slavka Ognjenovića, bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), kojom se terete za silovanje i seksualno zlostavljanje 1992. godine u Foči.
Uhapšen bivši komandant Vogošćanske brigade VRS-a 23. Oktobra 2019. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Miladina Trifunovića, nekadašnjeg komandanta Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog sumnje da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša.
Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem 22. Oktobra 2019. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).