Članak

Cvetkoviću potvrđena kazna od 12 godina za zločine u Srebrenici i Bratuncu

6. Novembra 2019.16:50
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Saša Cvetković osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanju u Bratuncu 1992. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Cvetković je proglašen krivim za učešće u ubistvima Alage i Mejre Halilović, civila romske nacionalnosti, u mjestu Kolonija kod Srebrenice, kao i za silovanje dvije osobe počinjeno u junu 1992. u Bratuncu.

Presudom je utvrđeno da je Cvetković silovao maloljetnu E.K., kao i R.D., koja je u vrijeme zločina imala nepunih 20 godina.

Apelaciono vijeće je potvrdilo presudu iz marta 2019., kojom je Cvetkoviću za ove zločine izrečena zatvorska kazna u trajanju 12 godina.

Presudom je djelimično usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene E.K., te je optuženom naloženo da joj isplati 15.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog pretrpljene boli. Druga oštećena R.D. se presudom upućuje na parnicu jer se nije izjasnila o visini naknade.

Pravna savjetnica organizacije TRIAL International Lamija Tiro kaže za BIRN BiH da ova organizacija pozdravlja odluku Suda koja je “još jedan pokazatelj da se počinioci teških krivičnih djela, bez obzira na vremenski period koji je prošao od rata, ipak moraju suočiti s licem pravde”.

“Ovakva presuda predstavlja i satisfakciju za preživjele, a posebno za oštećenu, s kojom je TRIAL radio dugi niz godina kako bi pravosudni organi procesuirali ovaj predmet i kojoj je u konačnici dosuđena naknada nematerijalne štete”, kaže Tiro i dodaje kako TRIAL International nastavlja raditi na poboljšanju prava žrtava, uključujući borbu protiv nekažnjivosti i dosuđivanje naknade štete u krivičnim postupcima.

Suđenje Cvetkoviću počelo je u julu 2017. godine.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Denis Džidić


This post is also available in: English