Članak

Grupa navijača “Partizana” podržala Ratka Mladića ispred zatvora u Haagu

29. Novembra 2019.16:07
Grupa navijača Fudbalskog kluba “Partizan” iz Beograda skupila se jučer ispred zgrade pritvorske jedinice Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MMKS), gdje su dali podršku bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

This post is also available in: English (English)

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da su upoznati sa “skupom” ispred pritvorske jedinice kojim je data podrška Mladiću – nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

“Upoznati smo sa skupom koji se desio jučer kasno poslijepodne ispred holandskog zatvora u sklopu kojeg se nalazi pritvorska jedinica Ujedinjenih nacija u Haagu. U tom pogledu, holandske zatvorske vlasti su pozvale holandsku policiju, koja je razriješila situaciju. To su sve informacije kojima mi raspolažemo”, kazala je glasnogovornica MMKS-a Helena Eggleston.

Navijači “Partizana” došli su u Holandiju kako bi prisustvovali utakmici grupne faze Europa League protiv “AZ Alkmaara”.

Nekoliko desetina osoba je ispred pritvorske jedinice uzvikivalo Mladićevo ime, prikazujući pritom desničarske simbole.

Mladić je u novembru 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Trenutno je u toku žalbeni postupak, a pravosnažna presuda se očekuje krajem iduće godine.

 

View this post on Instagram

 

Све судије хашког суда!

A post shared by ЈУЖНА ТРИБИНА (@southside.1970) on

This post is also available in: English (English)