Članak

Hamzić traži 6.000 KM odštete zbog mjera zabrane

27. Novembra 2019.13:46
Na pripremnom ročištu po tužbi Zijada Hamzića, pravosnažno oslobođenog optužbi za zločine počinjene na području Kladnja, predloženo je vještačenje i materijalni dokazi.

Hamzić tužbom protiv BiH traži naknadu nematerijalne štete u iznosu od 6.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog mjera zabrane pod kojima je bio u periodu od marta 2013. do septembra 2017. godine.

Punomoćnik Kenan Hadžimuhović predložio je medicinsko vještačenje na okolnosti umanjene životne aktivnosti, straha i duševne boli, te povrede ugleda i dostojanstva zbog mjera zabrane, koje su uključivale zabranu putovanja i napuštanja mjesta boravišta, te javljanje u policiju.

Na ime troškova prevoza do Tuzle, radi javljanja u policijsku stanicu, tužbom je zatražena naknada od 364 KM.

Pravobraniteljica Nađa Hozić protivila se tužbenim zahtjevima. Ona je kazala da Hamzić ne može tražiti naknadu trškova prevoza radi javljanja u policijsku stanicu ukoliko to nije tražio u krivičnom postupku.

Hadžimuhović je rekao da je Hamzić naplatio troškove prevoza na suđenje u Sarajevo, ali da nije siguran da li su traženi i troškovi za put do Tuzle.

Kao dokazi su predložene i presude Suda BiH, kao i 20 rješenja o mjerama zabrane.

Hamzić i još šest lica su u septembru 2017. pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Kladnja. Prema optužnici, Hamzić je bio komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari.

Glavno ročište, na kojem će biti izvedeni dokazi po tužbi, zakazano je za 13. februar.

Marija Taušan